Näst största gruppen invandrare i Malmö är danskar

Sverigedemokraterna har gjort en stor sak av att befolkningen i Malmö i huvudsak skulle består av invandrare. Uppgiften är falsk. Det är rent ljug. Andelen medborgare med utländsk bakgrund i Malmö var 42% den 1 januari 2014. Det motsvarar ungefär 130 000 människor. Utländsk bakgrund betyder att en person är född i annat land (exempel på en sån person är Ilmar Reepalu som invandrade som spädbarn) eller har två föräldrar födda i ett annat land som den svenske lagkaptenen i fotboll, Zlatan Ibrahimovic. Ungefär 15% är utländska medborgare. Många invandrare i Malmö har alltså varit i Sverige mycket länge.

Andelen som själva är födda i annat land var i början av 2014 ungefär 32%. De är de enda som är invandrare. Nästan 100 000 personer. Av detta var nästan 10 000 (10%) danskar. Den största gruppen med utländsk bakgrund är människor från före detta Jugoslavien, cirka 14 000 i januari 2012. Irakier var cirka 10 000 vid samma tidpunkt och polackerna cirka 7 000.

Det stora överskottet av personer med svensk bakgrund finns dock bland de äldre och det innebär att andelen personer med utländsk bakgrund kommer att öka. Men kanske inte så mycket som det är lätt att tro då det även bland de yngsta är en övervikt för personer med svensk bakgrund.

Räknas också personer som har en förälder med utländsk bakgrund som att den personen har utländsk bakgrund istället för svensk som är det officiella sättet att räkna blir det dock så att hälften av befolkningen i Malmö har utländsk bakgrund. Vad nu det skulle spela för roll? En stor del av dessa personer är halvdanskar som exempelvis Mikael Wiehe.

Malmö har stor andel personer födda i andra länder och med två föräldrar födda i andra länder. De flesta har bott mycket länge i Sverige, många hela sitt liv, och är svenska medborgare. Jag kan överhuvudtaget inte se något problem med det.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Näst största gruppen invandrare i Malmö är danskar”

 1. Korsnäs i finska Österbotten, sägs i ‘Svenska dialektmysterier’ (SVT)
  vara världens ”svenskaste” kommun, i kraft av att 98 procent av
  invånarna har svenska som modersmål.

  I Finland är så vist ordnat att man inte bara kan
  webbregistrera sitt modersmål utan också sitt önskade kontaktspråk,
  d.v.s. det språk som man önskar få information från myndigheterna på.

  http://lingvistbloggen.ling.su.se/?p=466

  1. Enligt WIkipedia uppger 89% att de har svenska som modersmål i Korsnäs. I Öckerö kommun har 95-96% av befolkningen svenskt ursprung och på ön Rörö 100%.

 2. Vad spelar det för roll. 42 %!!!!
  Hade du sagt 2 hade man kanske undrat hur det stod till med SDs fakta. Men 42% Come on! !!

  1. 32% är invandrare. Ett fel på 20 procentenheter eller cirka 80 procent är ganska allvarligt och har stor betydelse. En kurs i matte och en annan i logik kanske vore nåt?

Kommentarer inaktiverade.