Besvärligt parlamentariskt läge i Göteborg

Vänstern (fast det är bara en vänster i förhållande till högerpartierna) vann visserligen valet i Göteborg. 40 mandat för Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ mot 30 mandat för de tre allianspartierna Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Problemet är att ingen gruppering har majoritet då SD har 6 mandat och Vägvalet har 5  mandat. Med stöd av dessa två partier kan det alltså bli högerstyre i Göteborg. Men skulle nåt av de fyra partierna på den så kallade rödgröna sidan få ett mandat till på högerpartiernas bekostnad så får de egen majoritet.

Men detta är inte det enda problemet med valresultatet i Göteborg. Det var förutom de tre vanliga valen också en folkomröstning om trängselskatten. En omröstning där Nejsidan vann klart. Något som sannolikt betyder att trängselskatten försvinner med flera negativa konsekvenser. Dessa är ökad bilism, större utsläpp av växthusgaser, troligen ökad kommunalskatt och besparingar i den gemensamma välfärden för att kunna betala Göteborgs del av det västsvenska paketet. Västlänken byggs, Marieholmstunneln byggs och det blir fler satsningar på bilism. Om Vägvalet får som de vill blir det dessutom bara satsningar på bilism och inga satsningar på kollektivtrafik.

Konsekvensen av detta på lång sikt är att folk blir missnöjda med de som styrt när skatten höjs. Dessa partier, sannolikt de rödgröna, får ännu lägre stöd, Sverigedemokraterna får ökat stöd och blir tredje störst parti nästa val. Jag har idag svårt att se hur en sådan utveckling ska kunna förhindras. Tar inte högerpartierna över styret i Göteborg i detta val kommer de utan tvekan att göra det i nästa val om inget exceptionellt händer. Det politiska läget i Göteborg är verkligen uselt, alternativen och möjligheterna få.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements