Att Vänsterpartiet inte sitter i regeringen är bara bra

Vänsterpartiet fick inte vara med i en socialdemokratisk regering som bara kan föra högerpolitik. Det är bra. Det ger möjligheter för Vänsterpartiet att bli ett riktigt oppositionsparti. Det enda egentliga oppositionspartiet. Så det finns egentligen inget intresse från V att sitta i regeringen:

I själva verket är Vänsterpartiet inte särskilt angeläget att sätta sig i en regering. De vet av bitter internationell erfarenhet, senast i Norge, att vänsterpartier lever farligt i regeringsställning. Norska systerpartiet SV har nästan utplånats i koalition med socialdemokrater. Det är också skälet till Sjöstedts mycket tydliga ultimatum om vinst-stopp.

Det har stort stöd bland rödgröna väljare och fungerar därför som en utmärkt motivering för att stå utanför en regering. I gengäld kan V nu förhandla sig till framgångar i andra frågor.

Samtidigt var Sjöstedt tvingad att förhandla med socialdemokraterna. Att direkt säga nej till poster i regeringen direkt hade skadat Vänsterpartiet. Nu blev det Löfven som sa Nej. Något som stärkt Vänsterpartiet och gjort det möjligt att appellera till många socialdemokratiska väljare som vill ha bort vinsterna i välfärden.  Utspelet om att Löfven gjort ett misstag är också ett sätt att försöka nå socialdemokratiska väljare som vill ha en radikalare politik än den högerpolitik som vi nu kommer att få.

Intressant?
Media: DN, Skanskan1, 2, NSK1, 2, 3, 4, SMP1, 2, 3, Barometern1, 2, 3, SP, Kildén & Åsman, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!