Att inte ta bort trängselavgifterna är demokratiförakt

Utslaget i folkomröstningen om trängselskatten i Göteborg var mycket klart. Det blev Nej. Det måste innebära att trängselavgifterna tas bort. Allt annat vore demokratiförakt och skulle få allvarliga konsekvenser för människors tilltro till politik och demokrati. Ändå har jag hört tongångar och sett kommentarer från medlemmar i olika partier som säger att ingen måste följa folkomröstningens resultat. De partier som eventuellt medverkar till att inte ta bort trängselavgiften kommer att bidra till politikerförakt och demokratiförakt. De partierna kommer att straffs i nästa val och vi kommer att få se Sverigedemokraterna som ett av de största partierna i Göteborg. Kanske det allra största.

Men även ett borttagande av trängselavgifterna får allvarliga konsekvenser. Det kommer att innebära skattehöjningar och nedskärningar inom välfärden. För Göteborg måste fortsatt ändå betala sin del av det Västsvenska paketet. Ett paket som innehåller mycket dåliga satsningar på ökad bilism som exempelvis Marieholmstunneln, absolut nödvändiga byggen som den nya Hisingsbron och Västlänken, som trots att det inte är ett perfekt bygge är det bästa i paketet.  Även om det Västsvenska paketet skulle skrinläggas blir det skattehöjningar och nedskärningar för Hisingsbron måste byggas ändå.

Skattehöjningar och nedskärningar behövs för att få in de pengar som skulle kommit in med trängselavgiften. Dessa kommer att slå mot de fattiga i Göteborg. Det gör inte trängselavgiften. Den innebär en omfördelning från rikare Stockholm till fattigare Göteborg (20-25% av avgifterna betalas av företag i Stockholm), från rikare villaförorter som Kungsbacka, Partille, Lerum till fattigare Göteborg, från rikare göteborgare till fattiga göteborgare då det främst är rika göteborgare som har och kör bil varje medan bara en minoritet av fattiga hushåll har bil samt från män till kvinnor då män kör bil till och från jobbet medan kvinnor åker kollektivt.

Skattehöjningar och nedskärningar i välfärden kommer också att innebära ett ökande missnöje med politiken, ett ökande politikerförakt och de partier som genomför dessa kommer att straffas i nästa val. Det parti som främst kommer att tjäna på det hela blir Sverigedemokraterna. Detta oavsett vilka som styr den kommande mandatperioden.

Valresultatet och resultatet i folkomröstningen i Göteborg har tillsammans skapat en mycket besvärlig politisk situation. De som är ansvariga för det är de partier som införde trängselavgiften på ett sätt som folk uppfattade som odemokratiskt. Dessutom har dessa partier medverkat till det hela genom att överhuvudtaget inte kampanja för trängselavgiften. Inte heller har de försökt motverka de två stora tidningarnas kampanjer mot trängselavgiften som innehållit lögner och dessutom en mängd vilseledande uppgifter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Att inte ta bort trängselavgifterna är demokratiförakt”

  1. Det är ju felaktig propaganda med lögnaktig information.

    Politikerna i Göteborg kan mycket riktigt inte avskaffa trängselavgiften, men det är de som får skulden om det inte görs. Det är nödvändigt att riksdagen avskaffar trängselavgiften. Politikerna i Göteborg kan dock utan problem försena och förskjuta byggen av Marieholmstunneln och Västlänken. Oavsett om det finns fler parter eller inte så är resultatet av omröstningen att avgiften måste avskaffas. Ingen annan part än Göteborgs kommun har nåt med trängselavgiften att göra förutom riksdagen som fattar beslutet. Det är Göteborgs kommuns sätt att finansiera sin del av Västsvenska paketet som det finns många intressenter i.

Kommentarer inaktiverade.