Expos förvirrande analys av valet och SD-röstandet

Expo påstår i ett blogginlägg att det inte finns samband mellan arbetslöshet och SD-röstande och mellan flyktingmottagande och SD-röstande. Påståendet är falskt. Helt enkelt för att Daniel Poohl inte gjort ett ordentligt jobb med analysen.

Ska vi pröva påståendet ordentligt måste vi först även ta några andra faktorer i beaktande, en av de viktigaste faktorerna för att begränsa röstande på SD är tro, kristen frilreligiös tro. Det är en starkare faktor än arbetslöshet och stort flyktingmottagande. I Bohuslän där jag har lokal kännedom ner till distriktsnivå är sambandet mycket klart. Distrikt med mycket frilreiligiösa har låg andel röster på SD. Distrikt med schartauaner (konservativa lågkyrkliga medlemmar i statskyrkan) har mycket större andel röster på SD. I tabellerna som Expo gjort måste därför alla frireligiösa kommuner i Västerbotten tas bort för att påståendena ska kunna prövas ordentligt. Gör vi det så framstår sambandet mellan högt flyktingmottagande och SD-röstande som starkt.

Vi måste dessutom ta bort kommuner med stor andel invandrare och hög arbetslöshet. Invandrare röstar inte på SD i nån större utsträckning. Bort måste således Övertorneå och Haparanda i Norrbotten liksom Södertälje och Landskrona. I Haparanda (Sveriges tillsammans med Botkyrka invandrartätaste kommun) och de andra norrbottenskommunerna har invandrarna (finnar) sällan svenskt medborgarskap och de har inte rösträtt i riksdagsvalet. Detta förklarar sannolikt en stor del av den stora skillnaden mellan riksdagsval och kommunval. I Södertälje har de i allmänhet rösträtt även i riksdagsvalet så där är röstandet mer lika i de olika valen. Kalix, Överkalix och Övertorneå är kommuner med extremt ålderstung befolkning. De bör också rensas bort för att en analys ska bli rimlig. I Överkalix är halva befolkningen över 55 år. Tar vi bort dessa kommuner blir sambandet mellan arbetslöshet och SD-röstande också tydligt.

I Skåne har SD länge varit starkt. Basen för det är den lokalpatriotism som utgör huvuddelen av SD:s bakgrund. De skånska kommunerna där SD har stort stöd har i vsensk perspektiv ingen hög arbetslöshet, däremot har de hög arbetslöshet i ett skånskt perspektiv. Så förmodilgen kan vi även här ändå påvisa ett samband mellan hög arbetslöshet och SD-röstande. Sambandet kan dock minska då det är lätt att pendla till orter med många arbeten i Skåne. Men låt oss också ta bort Skåne ur analysen på grund av de skäl som här anförts.

Om vi gör på det sätt som jag nu gjort, vilket är nödvändigt och viktigt för att en riktig analys ska kunna göras så är sambandet mellan hög arbetslöshet och SD-röstande mycket klart, detsamma gäller mellan högt flyktingmottagande och SD-röstande. Dessa samband mildras om det finns många invandrare i kommunen eller om befolkningen i kommunen är frireligiös.

Daniel Poohl har rätt såtillvida att arbetslöshet och flyktingmottagande inte allena (ensamt) kan förklara röstandet på SD. Det finns faktorer som motverkar SD-röstande i många kommuner med hög arbetslöshet och stort flyktingmottagande. Men det är inte samma sak som att ett samband inte finns. Ett samband finns, men det mildras på vissa håll av andra faktorer som också har betydelse.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Expos förvirrande analys av valet och SD-röstandet”

Kommentarer inaktiverade.