Riskkapitalet på bokmässan

Jan Almgren och Carolina Neurath

Jan Almgren och Carolina Neurath. Fotograf: Jimmy Hansen

Carolina Neurath och Jan Almgren har skrivit en bok om de svenska riskkapitalisterna, De svenska riskkapitalisterna. Egentligen ska vi väl säga de så kallade riskkapitalisterna. För egentligen tar de inte några som helst risker utan satsar andras pengar på i huvudsak säkra kort med målsättningen att göra stora kortsiktiga vinster. Något som de tjänar stora pengar på. Det handlar om så kallade Private Equity-företag som ägnar sig åt vad som heter ”buy-out”. Utköp av företag från börsen, dotterbolag från storföretag och uppköp av offentligt finansierade verksamheter som privatiserats.

Neurath och Almgren talade i ett oändligt antal montrar på Bokmässan igår. Jag lyssnade på dem i ABF:s monter där de talade ihop med Kent Werne och Lotta Engzell-Larsson som också skrivit om de så kallade riskkapitalisterna, i böckerna Den stora omvandlingen respektive Finansfurstarna. Det intressanta med det hela var att de från olika bakgrund och sannolikt med olika politisk uppfattning i stort sett vara överens om problemen med riskkapitalbolag och deras närvaro i offentligt finansierade vårdverksamheter.

Att ta hand om människor är inte samma sak som att producera skruvar helt enkelt. Vård och välfärd är helt enkelt inte områden som är lämpliga att överlämna till privata bolag som är inriktade på snabb och kortsiktig vinst. För enda sättet att uppnå det är att minska på personal. Med sämre vård som en oundviklig följd.

Att Carolina Neurath framförde sådana åsikter var mest förvånande. Det kontrasterade också mycket starkt mot hennes uppenbarelse och framtoning som en person i den svenska eliten och överklassen (det senare kanske hon inte är, men hennes framtoning var den).  Kanske säger detta mer om mina fördomar än om henne, men det var i alla fall min upplevelse av de fyra personernas diskussion eller snarare samtal.

Intressant?
Mer: SV1, 2, 3, 4GP, DT, ETC1, 2GTHD1, 2KB, BT, EX, DI, Dagens Bok, Sydsvenskan, Arbetet, Svensk Tidskrift, DN, Kulturen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. En liten pikant detalj. Speciellt eftersom Kent Werne starkt klargjorde en distinktion mellan verkliga riskkapitalister med hänvisning till TV-programmet Draknästet och Private-Equity-bolagen. I publiken stod under större delen av samtalet en kapitalist av annat slag, Sven Hagströmer, deltagare i TV-programmet Draknästet. Uppenbart intresserad fram till att han fick ett telefonsamtal av nåt slag.

Advertisements