Kokainbeslag stoppar Satudarah MC i Sverige?

I slutet av april greps totalt 7 personer vid en överlåtelse av 38 kilo kokain, sex av sju var medlemmar eller hade direkt samröre med det kriminella mc-gänget Satudarah MC. Tillslaget var en del av Skånepolisens insatser mot den grova organiserade brottsligheten.

Under vintern 2013 framkom att det kriminella mc-gänget Satudarah MC försökte etablera sig i Sverige, närmare bestämt i Malmö. De hade stöd från Holland men även från närmsta klubben i Köpenhamn.

Satudarah rekryterade kriminella liktänkande från ett annat gäng, La Familia, och försökte tidigt profilera sig, bland annat på sociala medier. Det var samtidigt oroligt mellan Satudarah och andra kriminella gäng i Köpenhamn och grovt våld med vapen förekom.

– Vi bestämde redan vid de första signalerna om etablering i Sverige, att vi skulle ha järnkoll på de individer som här sökte samorganisera sig med andra kriminella. Vi accepterar aldrig att kriminella personer får utrymme att utveckla sina internationella kriminella kontakter och på så vis bidra till ökad brottslighet i landet, säger biträdande chefen för länskriminalavdelningen Petra Stenkula.

Länskriminalavdelningens Aktionsgrupp i Skåne, som är en del av regeringens satsning mot den grova organiserade brottsligheten, fick redan tidigt under våren 2014 i uppdrag att störa ut nätverket och se till att den brottslighet de höll på med upphörde.

Tillslaget mot de sju nu åtalade männen som är i åldrarna 31 till 44 år, skedde i Lund i april i år efter en längre tids intensiva och omfattande spaningsinsatser. Närmare 38 kilo kokain till ett värde av cirka 40 miljoner kronor i missbrukarleden togs i beslag. Ett av de största beslagen av kokain som gjorts i Sverige. Vid efterföljande husrannsakningar anträffades även vapen och ammunition.

Satudarah MC är ett kriminellt gäng som har sin bas i Holland, men har expanderat och har så kallade chapters, avdelningar, i många länder i och utanför Europa, närmast finns de i Köpenhamn.

– Under vårt spaningsarbete kunde vi se hur Satudarah utökade sina internationella kontakter och att de ägnade sig åt grov brottslighet. De sökte även kontakter på andra platser i Sverige för att sprida Satudarah i Sverige, efter aktionsgruppens tillslag har etableringen i Sverige helt upphört, fortsätter Petra Stenkula.

Alla sju männen, fyra hemmahörande i Malmö och tre från andra länder, har varit häktade sedan gripandet i våras och kan nu vänta sig långa fängelsestraff. Rättegången, som blir ett av de största kokainmålen i Sverige någonsin, inleds under fredagen, 3 oktober, i Malmö och väntas pågå under sex dagar.

Kokainbeslaget och den nu kommande rättegången kan redan i startfasen ha påverkat Satudarah MC mycket negativt i Sverige och deras etablering i landet tycks ha fått ett allvarligt avbräck. Om det är något bestående återstår att se.

Svensson/Polisen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements