Fylleslagsmål när polis anlände till fest

Det utbröt bråk i samband med att objudna gäster kom till en 18-årsfest i en festlokal i Svenshögen nordöst om Stenungsund utbröt bråk. Polis kom till platsen varvid polisen angreps av de personer som var utanför festlokalen och som kommit dit objudna.

I media rapporteras detta som ett upplopp, vilket det förstås inte var. Det rapporteras också som om det var nåt som folk aldrig tidigare upplevt. Vilket naturligtvis är dumheter.  Jag bodde som tonåring i Stenungsund och har varit med om åtskilliga fester där slagsmål mellan olika grupper utbrutit och där polisen angripits. En gång på Fagerfjälls folkpark ledde detta till att folkparken så småningom fick stänga, en annan gång skedde när boende i Talbo (tvärsöver sjön Hällungen sett från Svenshögen) försökte jaga bort oss ungdomar från Stenungsund från deras midsommarfirande, jag har varit med om mindre händelser av samma slag, både vid det tidigare Folkets Hus i Ödsmål och vid bygdegården i samma socken (den senare ligger inte så långt från det tidigare nämnda Talbo). Dessutom har jag erfarit liknande händelser en gång vid räkans dag i Smögen, fast det skedde i Kungshamn där vi campade, och vid en logdans på Orust. Den gången i Kungshamn angreps också brandkåren som skulle släcka nån brand som uppstått.

Det är möjligt att den här typen av händelser är ovanliga idag, men det var absolut inget ovanligt under min ungdomstid i Stenungsund på 1970-talet. Det är knappast nåt som bara händer på film i alla fall. Nån polisutredning av nåt av de våldsamma slagsmål som jag upplevt och varit inblandad i under min tonårstid har jag dock aldrig varit med om.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements