Wisby Tankers

Del 6 av 14 i serien Svenska rederier

Wisby Tankers AB grundades år 2000 av sjökaptenerna Johan Markström och Jonas Engström samt sjöingenjörerna Peter Rubinstein och Stefan Dombrowsky. Alla fyra ska tidigare ha arbetat för Laurin MaritimeI styrelsen sitter idag de tre förstnämnda samt Astrid Andersson. Huvudkontoret finns, trots namnet, i Lidköping. Det totala antalet anställda i koncernen är 290 personer.

Företaget opererar och har det tekniska ansvaret för 16 tankfartyg via dotterbolaget Wisby Shipmanagement AB, de flesta seglar under bekvämlighetsflagg i länder som Bahamas och Marshallöarna men några har nederländsk, norsk eller svensk flagg. Kritik har riktats mot företagets verksamhet då de har ett långsiktigt samarbets- och leveransavtal med oljebolaget Atlas Sahara i Västsahara. De är därmed den huvudsakliga leverantören av olja till ockupationsmakten Marockos verksamheter i Västsahara. Bland annat äger Wisby Tankers 50% i företaget Casablanca Tankers medan en lokal affärsfamilj i Marocko och Västsahara, familjen Derhem, äger 50%. De fartyg som levererar olja till Västsahara har norsk flagg och befraktas av Atlas Sahara, familjen Derhems oljebolag.

Palanca Singapore

Palanca Singapore

Flera av fartygen ägs av Gotland Tankers AB, andra av moderbolaget Wisby Tankers AB och en del av det nederländska dotterbolaget Wt Shipping BV. Andra fartyg delägs av Gotland Tankers och Wisby Tankers. Gotland Tankers är ett dotterbolag till Rederi AB Gotland.  Management- och bemanningsbolag för Gotlandsbolagets båtar är danska Hafnia Management A/S, även om de ingår i den flotta Wisby Tankers opererar.

Företaget  ingår också i en marknadsförings-och försäljningsallians vid namn Gothia Tankers AB. Andra rederier som ingår i Gothia Tankers är främst olika Donsörederier som FuretankÄlvtank och Donsö Bunkerservice men även Thunbolagen och tyska Rigel. Ägare av Gothia är Furetank, Thun Tankers och Wisby Tankers. Operatörer för Rigels fartyg är Furetank Chartering Denmark AS och ST Shipping som ingår i Glencorekoncernen. Bemanning sköts av Alster Marine Services i Hamburg.

Läs också: Svenskt rederi levererar olja till ockupationsmakt

Intressant?
Mer: WMN, UNT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< ThunbolagenGotlandsbolaget och Nordic Tankers >>
Advertisements

One Reply to “Wisby Tankers”

Kommentarer inaktiverade.