Fotboll – spelfusk och fixade matcher

Flera matcher i flera olika svenska fotbollsserier har utretts och utreds för misstänkt spelfusk. Förra året ledde misstankar om att Landskrona Bois vart inblandade i läggmatcher till att två spelare stängdes av. En av dem var backen Liridon Leci. När journalister från Uppdrag Granskning träffade honom i Kosovos huvudstad Pristina under förespegling av att de var affärsmän berättade han om hur matchfixning i Sverige går till:

Avstängningen och anklagelserna ledde till att Liridon Leci till slut hotade att stämma Landskrona BoIS för att de hade ”förstört hans namn” och i en intervju beskrev han sig som 100 procent oskyldig.

Men när Uppdrag gransknings reporter, utrustad med dold kamera, träffar honom i Kosovos huvudstad Pristina, dit han flyttade efter tiden i Landskrona, och presenterar sig som affärsman som vill rigga matcher i Sverige – då berättar Liridon Leci öppet och ogenerat om uppgjorda matcher i Sverige.

Och han säger sig ha kontakter i klubbar på högsta nivå:

– De är med i stora klubbar. En i Superettan och två i Allsvenskan. Jag har gjort affärer med dem. I år så har den ena gjort som han lovade, så blev det också. Jag lovar, fyra stycken i samma lag har deltagit, säger Liridon Leci.

Under mötet berättar han om en riggad match i Sveriges högsta fotbollsliga, Allsvenskan.

– Allsvenskan, brorsan, inte Superettan. Tänk dig i 20-e minuten var det 2 – 0, det var tänkt 3 plus, i 20-e minuten blev det 2 – 0, säger Liridon Leci.

I Landskrona däremot har det blivit svårare, efter uppmärksamheten förra året.

– När jag säger att det är riskabelt så menar jag det, de är rädda nuförtiden. Jag har 2-3 vänner i andra klubbar, jag jobbar fortfarande med dem, säger Liridon Leci.

När han tror att han talar med en affärsman berättar han om hur han tillsammans med en beväpnad kamrat åkt till Norge för att göra upp en match:

– En vän till mig har kontakter även i Norges division två. Vi var där en gång, jag lovar vid Gud, att till och med tränaren var kompis med min vän. Även tränaren.

Han berättar om när de träffade tränaren och 5-6 spelare i en klubb, som var med och gjorde upp om att det skulle bli fler än 7 mål i en match i norska division två.

– Tränaren sa okej. Han sa, ge oss cirka 3 000 dollar, hallå eller, 3000 dollar till dem och 10 000 till mig så fixar jag det så som du vill. Hur många mål vill ni ha? Vi ville ha fler än 7 mål, på grund av det höga oddset.

Efter att det hela avslöjats och han fått reda på att han pratade med journalister så förnekar Leci all form av inblandning i spelfusk samt hävdar att han hela tiden visste att det handlade om en journalisten och därför ljög för honom i avsikt att föra honom bakom ljuset, lura honom.

Om det är som Uppdrag Granskning uppger så finns det starka kopplingar mellan spelfusk inom svenska fotboll och kriminella gäng, organiserad brottslighet på Balkan. Kriminella nätverk med kärna och ursprung i det forna Jugoslavien har ju länge spelar en stor roll i Sverige och om organiserad brottslighet nu flyttat in i fotbollen med fixade matcher, spelfusk och hot som resultat så finns de med all sannolikhet med i detta.

Uppdrag Granskning program är dock varken ett bevis på att spelfusk förekommer eller på att det förekommer en koppling till kriminella nätverk med ursprung på Balkan. För att det ska säkerställas om det förekommer uppgjorda matcher med koppling till kriminella nätverk ska därför Brå göra en utredning av situationen. Samtidigt pågår också polisutredningar kring flera fall av misstänkt spelfusk. Kriminella i Sverige och på Balkan har också misstänkts för uppgjorda matcher i Norge.

Förutom Landskrona Bois misstänks försök med spelfusk i IFK Värnamo där en 24 årig man är misstänkt för brott och uppgjorda matcher misstänks i flera olika andra sammanhang, exempelvis kring fyra matcher i division två Östra Götaland; Ljungby–Prespa Birlik, Halmia–Limhamn/Bunkeflo, Kristianstad–Lunds BK och Eskilsminne–Råslätt. Dessutom en match mellan Assyriska BK (Göteborg) och Tenhult samt ett par matcher där Syrianska och Assyriska i Södertälje varit inblandade. Kopplingar mellan Syrianska och organiserad brottslighet i Södertälje saknas inte även om de inte heller ska överdrivas.

I Göteborg har spelare i Gunnilse IS stängts av för misstankar om att ha tagit mot pengar för att lägga sig i olika matcher. Även matcher med Lärje/Angered misstänks ha varit uppgjorda. En av dessa matcher var just mot Eskilsminne som ju också är en klubb där misstankar om läggmatcher och spelfusk finns vid flera tillfällen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements