Imperial Shipping och SOL

Del 9 av 14 i serien Svenska rederier

Svenska Orient Linjen var ursprungligen ett rederi som ingick i Broströmskoncernen med start 1911. Från 1919 bedrevs trafiken under namnet Ångfartygs AB Sverige-Levanten, men från 1927 användes namnet Svenska Orient Linjen (SOL), då som en del av Ångfartygs AB Tirfing (Broströms). Från 1957 var det ett självständigt dotterbolag till Tirfing. 1984 köptes Broströms linjetrafik av Transatlantic och 1993 köptes företaget av Bylock & Nordsjöfrakt.

1997 börsnoterades ett nytt företag med namnet Svenska Orient Linjen. 2003 köptes detta företag ut från börsen av Imperial Shipping Ltd och Navalmar Lda. 2006 blev Imperial Shipping ensam ägare till SOL.

Timberland

Timberland

Imperial Shipping som är ett brittiskt företag äger 5 fartyg som sköts av Imperial Ship Management i Göteborg, ett dotterbolag till Svenska Orient Linjen Intressenter AB och systerbolag till Svenska Orient Linjen AB (SOL). Svenska Orient Linjen har dotterbolag i olika bekvämlighetsflaggländer som Bahamas, Marshallöarna och Färöarna. Dessa företag tycks främst äga eller äga andelar i fartyg. Imperial Ship Management opererar en flotta på ett tiotal fartyg.

Verksamheten i SOL består främst av linjetrafik som SOL Continent Line med trafik mellan Hangö och Rostock med 3 fartyg, SOL Med Service med trafik mellan Norden och Medelhavsområdet, främst Nordafrika och östra Medelhavsområdet och 6 fartyg, Transatlantic Southern Africa Services som fungerar som befraktare och logistikföretag. SOL North Europe Service sköter i sin tur logistik för Stora Enso, SOL Agencies som säljer frakter och fungerar som agent i Nordafrika och Västafrika samt TransProCon.

Vasaland

Vasaland

Ägare till Imperial Shipping är Laurence Neil Coleman, hans bror Mark Ronald Coleman och Michael Kjellberg via Sequana Maritime Ltd och Scanmer AB.

Imperial Shipping uppges ha över 100 anställda och Svenska Orient Linjen AB har cirka 40 personer anställda. Hur många som totalt sysselsätts i företagen är oklart.

Michael Kjellberg är också aktiv och sannolikt delägare i Gothenburg Chartering AB. Där har han sällskap av Broströmsättlingen Oscar von Sydow. Företaget har 10 anställda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Laurin MaritimeSwedish Bulk >>
Advertisements