Bergsjöåtalen

Två åtal har väckts gentemot sammanlagt 13 personer som varit inblandade i en konflikt mellan olika kriminella grupperingar i Bergsjön. Grupperingar som kanske från början var en och samma. Konflikten brukar ibland beskrivas som en konflikt mellan en äldre falan och en yngre falang av brottslingar. Den så kallade äldre grupperingen innefattar tre bröder där de två äldre bröderna brukar kallas Aha och Taha. Även i den yngre falangen ingår en brödraskara, varav en ska vara bosatt i Tynnered och de andra på lite olika håll i Göteborg. Dessutom två andra bröder som bägge bor i Bergsjön

Det första åtalet, av totalt tre, väcktes mot en av bröderna, den äldste som idag är 31 år gammal. Han har åtalats för förberedelse till mord och grovt vapenbrott i augusti 2014. 31-åringen erkänner innehavet av vapen som han enligt egen uppgift ska ha skaffat för att försvara sig. Han förnekar i övrigt. Polisen och åklagaren anser dock att han förberett och planerat hämnd på de som mycket brutalt misshandlat den yngste brodern som har namnet Tarek. Den misshandlade ska ha fått men för livet.

Det andra åtalet gäller just den aktuella misshandeln som ägde rum i november 2013. 10 yngre män har åtalats för detta, alla från den så kallade yngre falangen. Misshandeln ska ha varit extremt brutal, innefattat en kidnappning och flera timmars tortyr. I den yngre falangen anses det ingår ett 15-tal personer. De flesta av dem är idag misstänkta för inblandning i misshandeln. Av de åtalade tillhör två, Nick och David, den brödraskara om tre som ingår i den yngre falangen och två av de andra åtalade, Stavros och Alexander, är också bröder.

Det tredje åtalet gäller ett mordförsök på en medlem i den yngre falangen i mars 2014. Misstänkta är den tredje brodern i den äldre falangens brödratrio, idag 29 år gammal, och en vän till honom från Backagänget.

Utöver de händelser för vilka åtal väckts har det förekommit en lång rad andra våldsdåd till konflikten mellan de två grupperingarna:

Januari 2011: Två män, varav en från den yngre fraktionen, mördades i en lägenhet på Siriusgatan.
• Oktober 2013: Skottlossning som skadade en man i den äldre fraktionen på Rymdtorget.
• November 2013: Kidnappning och mord av medlem i den äldre fraktionen på Merkuriusgatan.
• December 2013: Stöld av ett mycket stort penningbelopp och en betydande mängd narkotika från en lägenhet i centrala stan, tillhörande en man i den äldre fraktionen.
• Januari 2014: Skjutning som skadade två män i den yngre fraktionen på Gärdsås Torg.
• Juli 2014: Mordförsök mot ledaren för äldre fraktionen på Kvadrantgatan.

Grunderna till konflikten är sannolikt en kamp om den lokala narkotikamarknaden i Kortedala och Bergsjön. Detta kopplat med starka personliga motsättningar ledde till den våldsamma utvecklingen. När det gäller mordet i januari 2011 är det inte klarlagt att det har med konflikten inom den kriminella miljön i Bergsjön. På den tiden fanns ingen känd konflikt inom gänget i Bergsjön och dubbelmordet har därför eventuellt helt andra orsaker.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements