Nazister frias men invandrare döms

En turist blev knivhuggen i magen vid ett överfall i Hökarängen i södra Stockholm. Den knivhuggne mannen är svart och han var i sällskap med en annan man som också blev överfallen. De tre män, nazistersom åtalats för misshandeln har friats. Detta då de enligt tingsrätten inte kan kopplas till knivöverfallet annat än genom utpekanden av en man som också varit misstänkt för gärningen. Två av männen dömdes dock för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i Kärrtorp i december i fjol, till sju månaders fängelse vardera.

I ett par rättegångar för ett tag sen dömdes en man för två mord, ett i Bergsjön i Göteborg och ett i Nässjö, enbart på ett utpekande från en medåtalad. Inga bevis kan knyta den dömde till morden, snarare tvärsom, hans mobiltelefon var bevisligen på en annan plats i samband med det ena mordet, mordet i Nässjö. Den dömde mannen var enligt uppgifter vice president i Original Gangsters i Sverige då morden begicks. Han har ett utländskt namn, Alexander Ivanovic, och är son till invandrare eller själv invandrare. Om rättsliga instanser (tingsrätt och och hovrätt i detta fall) tillämpat samma resonemang som i fallet med knivöverfallet i Hökarängen så borde den dömde ha blivit frikänt. Ivanovic har i likhet med nazisterna också dömts för andra brott.

Det är uppenbart att vi alla inte är lika inför lagen. Vita nazister frikänns medan en ung man med bakgrund på Balkanhalvön döms trots att bevisning saknas i båda fallen och det enda som anförts av åklagare i bägge fallen är ett utpekande av en person som varit misstänkt eller medåtalad. Det hela är orimligt.

Det borde ha blivit frikännande dom även för Ivanovic. Domen vad det gäller överfallet i Hökarängen är korrekt. Det kunde inte bevisas att de åtalade var skyldiga till överfallet. Då ska de frikännas. Domen i fallet med Ivanovic var fel. Det kunde inte bevisas att han begått morden. Han borde ha frikänts. Det ska i sammanhanget inte heller spela någon som helst roll att Ivanovic är en känd gangster.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Det finns inga som helst belägg för att svenska domstolar dömer antirasister hårdare än rasister. Alla jämförbara fall jag känner till har gett lik straff för nazister såväl som antirasister. Däremot finns det vissa belägg för att invandrare döms hårdare än svenskar för samma brott och att rika döms mildare än fattiga.

Advertisements