Privat skolföretag misstänks för fiffel och lögner

En stor antal nya privatskolor kommer att startas under nästa år, totalt 44 stycken. Men ännu fler ansökningar har fått avslag. Hela 85 stycken. Det är främst nya skolföretag som inte kan visa att de klarar ekonomin, inte har skolbibliotek eller på annat sätt inte kan vis att de kan driva en skola som fått avslag. 33 ansökningar har dragits tillbaka och två väntar fortfarande på beslut.

Men ett etablerat skolföretag har fått avslag på samtliga sina ansökningar, 28 stycken. Det är ThorenGruppen som ansökt om att få öppna 28 nya skolor i tillägg till de 28 som de redan driver. De har fått avslag för att de misstänks ljuga om undersökningar kring elevunderlag, påstår att de genomfört telefonintervjuer men kan inte visa att de har gjort det, påstår att de kan ordna praktikplatser på ett antal företag som i sin tur hävdar att ThorenGruppen ljuger:

DN har tidigare rapporterat om att Skolinspektionen misstror den undersökning som företaget påstår att man gjort för att undersöka elevunderlaget på orterna där man vill öppna skolor.

–?De påstår att de har gjort telefonintervjuer med över 46.000 personer. Det är inte trovärdigt och de har inte heller kunnat styrka det, säger Andreas Spång.

Thorengruppen har även nekats att öppna fyra yrkesgymnasier därför att Skolinspektionen inte tror att de klarar av att erbjuda praktikplatser till sina elever. Myndigheten har gjort stickprovskontroller på de företag som skolkoncernen påstått kan erbjuda praktikplatser. Av 17 tillfrågade företag sa 15 att Thorengruppens uppgifter inte stämde.

Thorengruppen har nu överklagat fyra av avslagsbesluten om att få öppna nya skolor men vill inte svara på några av DN:s frågor kring Skolinspektionens kritik.

Totalt har ThorenGruppen över 700 anställda. Omsättningen i företaget har vuxit konstant varje år, bland annat genom köp av skolor från konkursade JB-koncernen, och företaget har gjort vinst med hjälp av bidrag i 13 av 14 år.  Huvudägare av företaget är Raja Thoren.

Thorengruppen har också varit i blåsväder förut. Med icke-existerande lärlingsplatser och dålig omhändertagande av eleverna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements