Saker man inte gör (och aldrig har gjort) – Tjock-Steffes liv som teater

Han ledde den grupp av kriminella som kallades Uppsalamaffian. Några år senare var Stefan Eriksson  VD för ett företag i London som skulle introducera spelkonsolen Gizmondo för världen. Företaget värderades till enorma belopp under IT-boomen. Men så mycket bevänt med affärerna blev det aldrig. Det blev konkurs och en massa pengar som försvann, gick upp i rök. Stefan Eriksson flyttade sen till Los Angeles. Och därefter känd som en rätt misslyckad brottsling från Sverige efter att han kraschat en lyx-Ferrari mot en lyktstolpe i Malibu. Hösten 2014 greps han igen, mitt i Uppsala, med 26,8 gram kokain i kalsongerna.

I vår blir den osannolika berättelsen om Stefan Eriksson, mer känd som ”Tjock-Steffe”, teater. En pjäs skriven och regisserad av Martin Lindberg. På Uppsala Stadsteater. Följ med in i lögnernas, lyxlirarnas, undanflykternas och våldets universum. En »Snabba Cash« för teaterscenen där 400 miljoner dollar går upp i rök och skuldräntorna tickar snabbare än hjärtslag. Under pjässkrivandet träffade Martin Lindberg självklart Stefan Eriksson själv, en man som inte är speciellt förtjust i sitt öknamn:

Han lade fram idén om att skapa en föreställning om Eriksson för Linus Tunström, chef för Uppsala stadsteater, och fick klartecken. Sedan dess har Martin Lindberg gjort djupdykningar i tidnings- och radioarkiv och intervjuat gamla vänner till Stefan Eriksson,

Han har också träffat Stefan Eriksson, som numera är skriven i Luxemburg, och intervjuat honom.

– Han är inte förtjust i sitt öknamn ”Tjock-Steffe”, som han säger att Uppsalapolisen gav honom och menar att han faktiskt är vältränad. Men han verkar däremot inte ha något emot att se sitt liv gestaltat på en teaterscen, säger Martin Lindberg.

Han berättar att pjäsen ”Tjock-Steffe” har en underrubrik: ”saker man inte gör (och som man inte har gjort)”.

Stefan Eriksson började i 20-årsåldern med inbrott och narkotikaaffärer och blev så småningom ledare för vad som kom att kallas Uppsalamaffian. Under ledning av förre länspolismästaren Lars Nylén satte Uppsalapolisen till slut stopp för Uppsalamaffians framfart.

Polistillslaget skedde efter omfattande spaning, bland annat på Stefan Erikssons 16 meter långa lyxmotorbåt Snövit som låg förtöjd nedanför Islandsfallet. När gruppen åkte fast 1993 dömdes medlemmarna bland annat för misshandel, olaga hot, hemfridsbrott, bedrägeri och utpressning.

Läs mer:
Uppsalamaffian – från våldsbrott till ekonomiskt fiffel
Fifflarna – Mikael Ljungman, Gizmondo och IT-Factory
Fifflarna – Carl Freer, Gizmondo, Media Power, GetFugu
Uppsalamaffian har kopplingar till Östhammarsdådet
Stor ekobrottshärva till åtal i Göteborg
Fängelsestraff i ekobrottshärva men Tjock-Steffe frikänd
Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson anmäld för utpressning

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements