Bra att Kalla Fakta gör program om HM och Al Amoudi

Men samtidigt har uppgifterna om Amoudis verksamhet i Etiopien varit kända länge. Det är inget avslöjande Kalla Fakta gör, utan de följer upp något som det redan skrivits om på andra håll och i mindre skala. Bland annat när jag själv uppmärksammade Amoudis verksamhet i Sverige och Etiopien. Det är bra, men borde gjorts för länge sen av nån större TV- eller tidningsredaktion.

Anklagelserna om ”land-grabbing” är dock nya:

H&M säger att företaget gjort riskanalyser men att det inte kan garantera att bomull från områden som utsatts för landgrabbing inte används i de textilfabriker man använder sig av, eftersom bomullen kommer från flera olika regioner. ”Vi samarbetar med externa experter på området för att utröna vårt ansvar i affärsrelationer som kan kopplas till industrier som inte är relaterade till vår egen bransch,” skriver H&M i ett mejlsvar till ”Kalla Fakta”.

Shejk Al Amoudis företag Saudi Star förnekar att man begått övergrepp eller brutit mot mänskliga rättigheter på den mark företaget hyr, och att man haft samröre med den etiopiska statens ”säkerhetsåtgärder”.

– H&M är ett svenskt företag. Det borde inte samarbeta med den här mannen. Han är en kriminell i mina ögon, säger Okok Ojulu, ledare för Anuakstammen och numera boende i exil i Kenya, som anklagar Al Amoudi och hans företag för att ha dödat flera personer ur hans stam.

Tvångsförflyttning, våldtäkter och tortyr i områdena är väl dokumenterade av oberoende tankesmedjan Oakland Institute.

– Det är extra skamligt för ett företag av H&M:s storlek man inte gjort vad man borde för att ta reda på varifrån bomullen kommer, säger Anuradha Mittal vid Oakland Institute.

Detta även om det sen länge varit känt att Al Amoudi skaffat tillgång till stora arealer jordbruksmark i Etiopien och att hans företag försörjer HM med låglönearbetskraft i just Etiopien. Amoudis huvudbolag är Midroc som kontrollerar textilindustrier, raffinaderier, jordbruk, byggbolag och mycket annat i Sverige, Marocko, Etiopien och många fler länder. Det mest kända bolaget i Sverige och som ägs av Amoudi är dock bensinbolaget Preem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements