GT:s löjliga lista över rikaste socialister

I helgen publicerade den inte fullt seriösa tidningen GT en lista över de rikaste ”socialisterna” i Västsverige. Det första problemet med listan är att flera på listan överhuvutaget inte är socialister utan socialdemokrater. Det finns förstås socialdemokrater som är socialister, men Carl Bennet (om han fortfarande ens är socialdemokrat) hör inte till dem. Han är den rikaste personen på GT:s lista. Jag sätter också frågetecken för om sympatisörer till och medlemmar i Kommunistiska Partiet, som exempelvis Sven Wollter, ska betraktas som socialister.  Sven Wollter bor ju inte heller i Västsverige så han borde väl inte varit med på listan alls.

Tar vi bort socialdemokraterna är personerna på listan inte speciellt rika. Flera av dem verkar ha hyggligt höga inkomster, men verkar inte speciellt förmögna. Att ha ett hus för 2 miljoner är ju verkligen inget speciellt. Det är ytterligare ett problem med listan i GT. Så mycket kan jag väl säga att jag känner till många socialister som är rikare än de på listan, till och med socialister som är mycket rikare än de flesta på listan. Till och med nån enstaka som är i klass med Carl Bennet och Lasse Diding, den rikaste icke-socialdemokraten på listan.

Ärligt sagt är GT:s lista helt värdelös och meningslös. Den säger inget om de rikaste socialisterna, den säger möjligtvis nånting om de rikaste kändisarna som GT tror är socialister.

Till slut, jag begriper inte varför det skulle vara nåt speciellt med socialister som är rika eller rika som är socialister. Sånt har alltid förekommit. En del socialister blir rika, ett känt exempel är Elis Lindén, grundaren av Lindénkranar. En del rika är socialister, exempelvis den röde bankiren. Att vara rika betyder ju inte att det är omöjligt att tycka att samhället fungerar på ett felaktigt sätt. GT:s lista är trams. Dumheter. Löjlig.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements