Uppdrag granskning – Den stora skatteflykten

– Jag är ytterst ansvarig för allt som sker i Stockholms läns landsting, och jag har ett stort ansvar i det här, säger Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd Stockholm gällande Uppdrag gransknings kartläggning, till reporter Sven Bergman. Foto:Ola Christoffersson/SVT

Nya Karolinska ska bli ett flaggskepp för svensk sjukvård. Kontraktet att bygga och underhålla sjukhuset är värt minst 52 miljarder skattekronor. Men hemliga dokument från den stora ”PwC-läckan” avslöjar att företaget som slutit avtal med Stockholms läns landsting om prestigeprojektet är inblandat i skatteupplägg i Luxemburg.

EU tror sig förlora svindlande 9000 miljarder kronor varje år till följd av skatteflykt, Sveriges statsbudget – gånger tio. Och nu visar interna dokument som läckt ut från konsultbolaget Price Waterhouse Coopers (PwC) hur skatteplaneringen går till. Flera svenska bolag finns i den läckta databasen, här framgår bland annat hur enorma summor från Nya Karolinska-affären – 1,3 miljarder kronor – ska slussas till Luxemburg. Ett land som lockat till sig bolag från hela världen med stark sekretess och stora möjligheter för företag att betala en skatt nära noll.

– Jag är inte lurad. Däremot kan jag känna mig besviken, att så här mycket pengar försvinner utan att skattas, vi behöver de här pengarna för att bygga ut välfärden i Sverige, säger Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd Stockholm och högst politiskt ansvarig.

Uppdrag gransknings reportrar Sven Bergman och Joachim Dyfvermark kan tillsammans med reportrar från den internationella organisationen för undersökande journalistik, ICIJ, ge en inblick i en värld som annars svarar med stängda dörrar och ”ingen kommentar”.

Läs också: Lux Leaks – skattesmitande svenska finansbolag

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements