Hammarby och nazistiska skinnhuven

Del 7 av 7 i serien Idrotten och brottsligheten

Det är välkänt att det finns och funnits kopplingar mellan fotbollsklubben Syrianska och det kriminella nätverk som brukar kallas Södertäljenätverket och lika välkänt är det att Johan Segui i AIK varit medlem i Hells Angels och ordförande i Black Army. Mindre känt är att R*ch*rd v*n *xk*ll, idag ordförande i Hammarby Fotboll IF och Hammarby Fotboll AB, som tonåring var ökänd skinhead. Han kallades Yxan. Samtidigt är det inget som R*ch*rd v*n *xk*ll förnekar även om han försöker tona ner sin egen roll:

– Ja, det stämmer att jag gjorde en del dumheter under tonårsåren. Jag hängde bland annat med skinheads och kallades för Yxan. Min upplevelse är att hela den ungdomskulturen efter ett tag tyvärr blev kidnappad och utvecklades till något mörkt och obegripligt. Något jag aldrig vill bli förknippad med, men det går inte att backa tiden och jag får säga att jag har med mig både bra och dåliga livserfarenheter från den perioden. Yxan har jag kallats för hela mitt liv då jag heter v*n *xk*ll och växte upp på Yxstigen.

Enligt uppgifter jag tagit del av menar en del personer att Yxan var en av de mer våldsamma unga skinnhuvena. Gruppen han ingick utvecklades så småningom och utan honom till nazister. Enligt vad han själv uppger var han själv aldrig nazist och har aldrig haft sådana sympatier. Men oavsett så verkar det idag som han klart tar avstånd från den typen av idéer. Så kanske ska det inte dras alltför stora växlar på hans förflutna som skinnhuvud även om jag skulle ha svårt att lita på honom. Utöver aktiviteten i Hammarby är han aktiv i reklambranschen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< AIK och stulna pengar
Advertisements