Knarknätverk med kopplingar till Danmark och Vietnam sprängt

28 personer har gripits i Sverige, 17 anhållits så här långt. Flera av de i Sverige gripna har skyddad identitet och hemliga personuppgifter, men de som inte har det är i huvudsak av vietnamesiska härkomst. Några av vietnameserna har inte uppehållstillstånd och är vietnamesiska medborgare. Dessa personer har arbetat i Sverige under vad som kan liknas vid slavliknande förhållanden.

Ett stort antal cannabisodlingar, 7 stycken enligt vissa uppgifter, avslöjats i insatsen som gjordes i tisdags (2 december), några eller någon i Danmark, tre i nordvästra Skåne och en i Lysekilstrakten. Totalt har cirka100 kilo cannabis beslagtagits, eventuellt mer. Odlingarna har skötts av personer som inte fått lämna byggnaderna som innehållit odlingarna. Det är dessa personer som i flera falla inte haft uppehållstillstånd i Sverige och som arbetat under slavliknande förhållanden. Flera personer med anknytning till odlingen i Lysekil har gripits och anhållits, flera personer har gripits och anhållits i Helsingborgstrakten, däribland minst en dansk medborgare. Misstänkta finns i Danmark, Skåne, Västsverige och Stockholm. Av namnen att döma kan fler av de gripna vara nära släkt, men måste inte var det då det aktuella efternamnet är vanligt i Vietnam.

Det sprängda nätverket anses ha försett en del av de kriminella gatugängen i Göteborg med cannabis. En handel som lett till våldsamma konflikter i dessa miljöer i staden. Polisen började också utreda det vietnamesisk-danska nätverket i samband med utredningarna kring gängskjutningarna i Göteborg.

Kopplingarna i Danmark är än så länge oklara, men i tisdag genomförde den danska polisen en omfattande aktion med kopplingar till Bandidos MC. De gripna i denna aktion är misstänkta för grovt narkotikabrott, vilket ju är samma brott som de i Sverige gripna och anhållna misstänks för. Om denna aktion är kopplad till aktionen i Sverige är dock oklart, men ett sådant sammanträffande verkar ärligt sagt lite otroligt om det inte hänger ihop. i aktionen mot Bandidos i Danmark greps och anhölls 10 personer. 4 personer är så här långt häktade.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements