Svensk fascism – de våldsamma nazistgrupperna

Del 7 av 7 i serien En fascism för vår tid

På grund av den väg som Sverigedemokraterna (SD) valt, en väg där de försöker bli ett parti som alla andra partier, där antisemitiska medlemmar utesluts eller isoleras, våldsamma och kriminella medlemmar avskräcks från att vara aktiva och så vidare, har det skett en viss ökning av de våldsamma antisemitiska fascistiska och nazistiska grupperna under samma tid.

Det fanns tills nyligen tre viktigare antisemitiska, fascistiska och nazistiska grupper, Nationaldemokraterna (ND), en splittring från SD, Svenskarnas parti (SVP) en fortsättning av NSF, och Svenska motståndsrörelsen (SMR), en fortsättning av VAM. SMR föddes 1997 när flera medlemmar av VAM släpptes från fängelset. Det är en våldsam nazistorganisation som dock är liten. SVP är förmodligen den största av de tre grupperna och de växer. ND har upplösts (2014). Alla nazistgrupper tycks dock ständigt plågas av stridigheter och splittringar samt våld inom eller mellan varandra. Under många år ordnade de Salem-marschen i en förort till Stockholm som några år lockade ett par tusen personer. Det var den största nazistaktiviteten i Skandinavien. På grund av interna problem och antifascistiska mobiliseringar äger denna marsch inte längre rum. Fästen för de öppna nazistiska grupperna har till stor del förblivit desamma som tidigare: Skåne, Stockholm och mindre orter i västra Sverige. Mindre orter i Bergslagens avfolkningsbygder har också blivit viktiga för framförallt SMR då flera medlemmar flyttat till regionen.

De nazistiska grupperna är mycket våldsamma, i själva verket har de blivit allt våldsammare de senaste åren. En utveckling som nu sannolikt kommer att accelereras på grund av händelserna i Ukraina. Många fascister, enligt säkerhetspolisen cirka 30 personer, från Sverige deltar i det fascistiska våldet i Ukraina, SVP-medlemmar slåss med fascister på den ukrainska regeringen sida och SMR stöder pro-ryska sidans fascister. Erfarenheterna från Ukraina tar de sedan med sig hem till Sverige. De våldsamma nazistgrupperna svarar för i genomsnitt ett politiskt motiverar mord varje år i Sverige och så har det varit sen mitten av 1980-talet. Offren inkluderar homosexuella män, människor av afrikanskt ursprung, antifascister och fackföreningsmedlemmar.

Stödet för nazistgrupperna är mycket litet. De misslyckades kapitalt i valet 2014, men lyckade ändå får några förtroendevalda lokalt i kommuner genom att använda sig av Sverigedemokraternas öppna blanka valsedlar och skriva in sina egna medlemmars namn på dem.

Del 6 av ett längre dokument om dagens svenska fascism. Det dokumentet finns också källhänvisningar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Sverigedemokraterna – modern fascism med ideologisk kontinuitet
Advertisements