Det finns en del goa advokater

I en redaktionell text på denna sajt som skrevs år 2009 har jag nämnt företaget Navig8. Texten handlar om den norske redaren John Fredriksen, en av världens största redare. Navig8 nämns i en bisats och publicering är självklart helt laglig. Att nämna företagsnamn är ju självklart i en artikel som handlar om företag. Det skulle bli väldigt konstigt annars. Dessutom är min sajt grundlagsskyddad med hjälp av utgivningsbevis.

Jag fick häromdagen dock ett märklig mejl från en advokat, Hans Fredriksson är hans namn och hans firma heter Johansson & Fredriksson AB. Så här skriver han:

I egenskap av ombud för Navig8 får jag anföra följande.

Navig8 innehar varumärket Navig8, registrerat hos Bolagsverket, sedan den 21 maj 2004. Det har nu kommit till bolagets kännedom att ni på Yahoos sökmotor nyttjar namnet Navig8.

Ert förfarande utgör ett intrång i varumärket Navig8 och jag får uppmana er att omgående upphöra med brukandet av detta namn. I annat fall avser Navig8 att vidtaga rättsliga åtgärder i saken.

Avvaktar ert återkommande i saken.

Med vänlig hälsning

Hans Fredriksson

Att skriva ett företags namn i en redaktionell text är inget intrång i nåt varumärke utan ren och skär journalistisk verksamhet skyddad av grundlagen i mitt fall då denna sajt Svensson har utgivningsbevis. Det är inte utan att man funderar över advokaten i fråga tänker. Onekligen är det lite förvirrat om vi säger så. Men han är säkert en trevlig man som inte menar nåt illa. Jag tror att Navig8 är ett rederi eftersom det förekommer i samband med John Fredriksen, mer vet jag inte,men på grund av advokatens mejl ska jag nog ta reda på mer och skriva en liten artikel om företaget ifråga.

Advokatfirman saknar tyvärr en egen hemsida så jag kan inte länka till dem, men till Navig8 kan jag länka och det visar sig att det mycket riktigt är ett företag med verksamhet i rederibranschen. På allabolag.se finns dock advokatfirman representerad så jag kan länka dit. I styrelsen för företaget som tycks ha hans namn finns dock inte Fredriksson med. Däremot Johansson, mer bestämt Thomas Johansson. Dessutom är Bertil Malmlöf suppleant. Företaget tycks vara ett seriöst företag och har 5 anställda.  På allabolag finns det också ett företag som heter Navig8. Det är dock inte rederiet som jag nämner i artikeln utan en liten redovisningsbyrå och kursföretag som heter Navig8 och innehas av Tauno Loimi och Maximilian Johny Norberg. De har en hemsida.

Jag vet inte om advokat Fredriksson menar att han representerar redovisningsfirman som är ett kommanditbolag eller rederiet. Inte heller vet jag om det är rederiet eller redovisningsfirman som innehar varumärket i Sverige, det framgår inte av Fredrikssons lilla mejl. Det är alltså inte på något sätt säkert att jag ens nämnt det företag Fredriksson säger sig representera. Men det ska bli kul när Fredriksson försöker ta upp detta ärende med Pressen Opinionsnämnd. Jag tror inte att han kommer att ha så stor framgång.

Vad jag vet är att det aldrig är ett intrång i ett företags varumärke att nämna dem i en redaktionell text. I så fall skulle varenda svensk tidning göra sig skyldiga till detta hundratals gånger om dagen.

Sen begriper jag inte heller riktigt vad jag har med Yahoo att göra.

Genom detta inlägg har jag nog fördubblat trafiken till det lilla utbildnings- och redovisningsföretagets hemsida. Kul för dem. Tidigare hade jag ingen aning om deras existens. Nu har de fått lite gratisreklam genom sin advokat. Om det nu är deras advokat. För i den artikeln han nämner så skriver jag om ett internationellt rederiföretag som också råkar heta Navig8. Inte om den lilla firman i Stockholm. Kanske är han det stora rederiföretagets advokat. Ska bli kul att följa historien när de två gör upp om varumärket.

Förresten vet jag inte ens om Fredriksson är advokat. Advokatsamfundet tog ifrån honom denna titel förra året. Kanske har han fått tillbaka den, kanske inte. Om det nu är samma Hans Fredriksson.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Det finns dessutom ytterligare en rad företag och hemsidor som heter eller använder Navig8 som namn och/eller varumärke. Navig8 Ltd, Navig8, Navig8Global, Navig8 2014, Navig8 Group och många fler.

Det finns till och med fartyg som heter Navig8.

Advertisements