De 15 familjerna och Sveriges rikaste

Listan över Sveriges rikaste som presenteras varje år i Veckans Affärer lider alltid av samma fel. När det gäller Ingvar Kamprad så ligger hela hans förmögenhet i en stiftelse, dvs det är inte hans eller hans söners personliga förmögenhet. På samma sätt förhåller det sig med familjen Wallenbergs förmögenhet. Den ligger i flera stiftelser.

Kamprads förmögenhet redovisas som om den var hans privata ändå. Wallenbergs förmögenhet utlämnas trots att familjen, främst genom kusinerna Jacob Wallenberg och Marcus Wallenberg, kontrollerar denna mycket stora förmögenhet. Redovisades Wallenbergs förmögenhet på samma sätt som Kamprad skulle båda de nämnda Wallenbergarna hamna bland de 10 rikaste i Sverige. Även Ane Ugglas förmögenhet ligger i en familjestiftelse. Hon är svensk, men har ärvt makten över Danmarks största företag, Mærsk. Familjen Wallenbergs nära släktingar i familjen Söderberg vars förmögenhet också finns i stiftelser hanteras likadant som Wallenberg. Annars skulle de också finnas på listan med fler än en person, som dessutom är ganska långt ner. Han skulle varit längre upp.

Anledningen till att VA inte använder samma principer för olika rika makthavare i Sverige är oklart men det förfaller ligga nära till hands att de vill dölja hur mycket makt och pengar Sveriges mäktigaste personer, dvs familjen Wallenberg, har.

Annars är det förstås idel representanter för dagens 15 familjer, de mäktigaste och rikaste svenska kapitalistfamiljerna och förstås också en del nyrika spekulanter från olika håll och branscher. Det är sådana som familjen Persson (HM), familjen Douglas (Latour, Securitas), Olsson (Stena), Paulsson (Peab), Bennet, Stenbeck, Lundin, Bonnier, Lundberg, Rausing, Ax:son Johnson, Ericsson (JCE). Nyrika spekulanter som exempelvis Torbjörn Törnqvist, Björn Savén, Gerard De Geer och många andra, olika fastighetsägare och byggmästare, rika men sällan med nån större makt.

Intressant?
Media: AB, DN,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements