Knölval i Fisketångens hamn

Tre knölvalar sökte sig in nära Kungshamn igår, måndag. En av valarna, cirka 10 meter lång och cirka 20-30 ton tung, hamnade inne i Fisketångens hamn där den fastnade i en massa linor och under en brygga. Efter att alla linor kapats kund eden till slut ta sig ut igen. Knölvalen var skadad på ryggen, kanske efter enpropeller men eventuellt också på grund av de linor och den brygga som den fastnat i.

Det tycks som det blir allt vanligare med olika sorters valar i svenska farvatten, tumlare finns förstås alltid, men även flera arter delfiner ses med jämna mellanrum liksom späckhuggare och sillvalar.

Knölval

Det är inte bara i Fisketångens hamn som knölval setts denna höst, utan även i andra hamnar. Invid Tromsö i norra Norge uppehöll sig ett större antal knölvalar under en längre tid. De frossade då på sill i fjorden. I Tromsö är det dock mycket vanligare med knölvalsbesök än vad det är i Kungshamn. Fast det är ovanligt att hoppande 30-tons knölvalar fångas på bild.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements