Västtyska ambassaden är inte det värsta terrordåd som skett i Sverige

I samband med lanseringen av och reklamen för Den fjärde mannen, TV-serien om ockupationen av den västtyska ambassaden i Stockholm har jag sett folk påstå att det skulle vara det värsta terroristdådet som genomförts i Sverige. Det är inte sant. Det var uppskakande, omtumlande osv, men…

4 människor miste livet, 2 ur personalen/gisslan och två terrorister. Dvs två människor föll offer för terrorism.

Det värsta terrordådet genomfördes dock många år tidigare och de skyldiga var högerextremister. Flera av de inblandade var militärer, en var journalist och en var åklagare/polis (stadsfiskal). Det var dessutom riktat mot den svenska vänstern. Fem människor blev offer för detta terroristdåd som genomfördes 1940. Mot Norrskensflammans lokaler i Luleå.

Intressant?
Media: SVD1, 2HD, DN, EX, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements