”Seriösa” företag behöver inte finansiera kriminella sajter

Göteborgs-Posten har i ett par artiklar granskat en sajt, kriminellt.com, som hänger ut brottslingar med namn och bild. Alla möjligt brottslingar för alla möjliga brott, men förstås samtidigt också ett urval. Tidningen konstaterar att sajten delvis finansieras genom Google-annonser. Företagen som förekommer på sajten tar avstånd, men de finns dä ändå. Det behöver de inte göra om de inte vill. Eller om Google inte vill.

På denna blogg får jag inte ha Google-annonser då sajten enligt Google ”strider mot deras kunders intressen och deras riktlinjer”. Det betyder att jag inte kan ha Google-annonser på nån av mina sajter för de har stängt av mig och alla företag jag kan tänkas vara involverade i från att använda ”Adsense” som annonsprogrammet heter.

Det vore enkelt för företagen att slippa synas på uthängningsajter. De kan själva utesluta den typen av sajter eller så kan Google helt enkelt stoppa alla annonsering på dessa sajter.

Att klaga på sajterna, på att de syns där, som flera större företag gör är rent hykcleri. De behöver inte synas där om de inte vill. Problemet är att dessa uthängningssajter inte gör nåt som Google eller dessa företag tycker är fel. För tyckte företagen eller Google det skulle deras annonser inte förekomma där. Men det gör de. De tycker det är lönsamt att annonsera på dessa sajter och därför gör de det. En vänstersajt som min däremot, den gillar de inte och stänger av från annonsprogrammet. Politik och hyckleri, det är vad Google och de företag som annonsera på uthängningssajter ägnar sig åt.

Fast nu verkar det som om de torts allt stoppat annonserna på kriminellt.com. Som en följd av GP:s artiklar. Det är bra, men några artiklar krävdes inte i mitt fall och jag har verkligen svårt att se hur någon av mina sajter, förutom denna blogg också sajter som Gamla Göteborg, Njord, Anarres och Vänsterbloggar för att nämna några kan bryta mot Googles riktlinjer.

Företagen (och Google) som annonserade på uthängningssajten drog öronen åt sig när annonseringen uppmärksammades. Känsliga för opinion alltså. De borde utnyttjas mer. Högerextrema och brottsliga sajter borde inte få del av finansiering från Google och från företag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements