Märkliga städer – Hashima

Del 4 av 14 i serien Märkliga städer

Som intresserad av stadsplanering är jag också intresserad av märkliga städer. En av de märkligaste städerna som funnits är den numera övergivna stadsön Hashima som ligger cirka 15 km sydsydväst om Nagasaki i Japan.

Ön var bebodd mellan 1887 och 1974 av kolgruvearbetare och deras familjer. Efter att kol bruten på den närliggande ön Takashima visade hög kvalitet gjordes försök på flera omkringliggande öar.

1887 togs ett schakt upp på den dittills obebodda lilla klippön Hashima. Tre år senare köptes ön upp av Mitsubishi. Runt 1916 bröts cirka 150 000 ton kol per år och över 3 000 personer bodde på ön. Då uppfördes ett bostadshus i armerad betong, vilket var japans första större betongbyggnad. Under andra världskriget användes kinesiska och koreanska krigsfångar som arbetskraft i gruvan.

Hashima

Störst befolkning hade Hashima 1959 då 5 259 personer bodde på ön. Där fanns förstås skolor, sjukhus, biograf, affärer, barer och restauranger precis som i vilken stad som helst. Skillnaden mot de flesta andra städer var att Hashima var en helt bolagsägd stad och ö. Mitsubishi ägde allt. Hela bebyggelsen var sammanbunden med ett labyrintliknande system av trappor och korridorer. Tre femtedelar av öns yta upptogs av bostäder och de återstående två femtedelarna av gruvindustrin. Den 6,3 ha stora ön var då ett av världens mest tätbefolkade områden.

Hashima

Ön är totalt övergiven sedan 1974 då gruvan lades ner och det är förbjudet att beträda stora delar av ön. Mistubishi ägde ön till 2002 då den överläts till staden Takashima. Sen 2005 tillhör ön staden Nagasaki då Takashima inkorporerats i Nagasaki. Sedan 2009 har dock vissa delar av Hashima öppnats upp för turism.

James Bondfilmen Skyfall använder bilder av Hashima, men inget har rent faktiskt spelats in på själv ön. Däremot finns det några få andra filmer som spelats in på ön, exempelvis Battle Royale II.

På japanska kallas ön ofta Gunkajima vilket betyder slagskeppsön då ön på håll liknar ett sådant krigsfartyg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Märkliga städer – Venice BeachMärkliga städer – Coober Pedy >>
Advertisements

One Reply to “Märkliga städer – Hashima”

Kommentarer inaktiverade.