Det är inte farligt att vara jude i Sverige

Mona Sahlin är en oseriös politiker. Dessutom en klar lögnare när hon påstår att det är farligt att vara jude i Sverige. Påståendet är helt enkelt inte sant. Det är bedrövligt att ett sådan människa ska vara regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism. Det förekommer antisemitism i Sverige, men den är knappast större idag än för 40 år sen, snarare tvärtom. I Malmö är antisemitismen kanske värre än på andra håll, men vi kan också konstatera att antisemitismen I Malmö främst verkar komma från grupper som invandrat från Mellanöstern och inte från makthavarna i Sverige som förr i tiden. Det handlar om människor som själv är utsatta för rasism, i deras fall oftast islamofobi. Huvuddelen av antisemitismen och de antisemitiska hatbrotten i Sverige begås dock av ”vita” högerextremister, nazister. Rasism från ovan är alltid värre än rasism underifrån. Därför var det värre förr.

Judar i Sverige har aldrig burit judiska symboler i nån större utsträckning. Inte ens på 1930-talet då det fanns judiska kvarter i Göteborg, kvarter som dominerade av judisk befolkning, där det talades jiddisch.  Att bära judiska symboler har blivit betydligt vanligare i nutid än det var förr. Det betyder att vi inte har en aning om hur det hade varit för en jude som burit kippa på stan i Sverige på 1980-talet eller 1950-talet. Att personer som skyltar med sin judendom blir utsatta för antisemitism idag säger ingenting om huruvida det blivit sämre eller bättre. Jämförelsematerial saknas helt enkelt.

Ett uttalande om att det är farligt för judar i Sverige kan få en att tro att judar utsätts för terroristbrott, bombdåd och mord i Sverige. Eller att de utsätts för misshandel i stor utsträckning. Så är inte fallet, den minoritet som utsätts för sådant är den muslimska. Det högerextrema våldet mot muslimer är mycket mer omfattande än det mot judar. Det är farligare för muslimer, främst för muslimska kvinnor, i Sverige än vad det är för judar. Huvuddelen av hatbrotten handlar inte om något våld, det handlar inte om att det är farligt för någon. Våldsbrotten utgör bara kring 20 % av de anmälda hatbrotten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Det är inte farligt att vara jude i Sverige”

Kommentarer inaktiverade.