Biskopsgården är inget otryggt område

Sverige har få brott, storstäderna dock fler i förhållande till befolkningen än resten av landet. Av storstäderna har Göteborg minst antal brott per 100 000 invånare och det enda område i Göteborg som har väldigt många brott per 100 000 invånare är centrala Göteborg.

Med andra ord är Sverige tryggt, Göteborg tryggt och Biskopsgården tryggt. Risken att bli utsatt för brott i Biskopsgården är kanske 20-30 av risken att bli utsatt för brott i centrala Göteborg.

Inget av detta har förändrats av de konflikter bland kriminella som präglade Göteborg 2013 och våren 2014. Efter att några nyckelpersoner blev dödade upphörde skjutandet i Biskopsgården och Backa och efter att polisen gripit en massa folk i Bergsjön/Kortedala upphörde skjutandet där.

Skjutandet mellan kriminella gäng påverkar egentligen inte vanligt folk alls. Risken att bli skjuten är nästan obefintlig, våldet hålls bland de kriminella. Enda problemet är om någon skulle hamna i skottlinjen av otur eller misstag då gängen ju ofta skjuter på varandra utomhus och i offentliga miljöer. Så tycks det också ha varit på Vårväderstorget i Biskopsgården där en man sköts igår (fredag) kväll. Han tycks ha skjutits i benet och uppges inte var livshotande skadad.

En sådan skjutning som den på Vårväderstorget igår påverkar i stort sett inte svenska brottsstatistik. En statistik som visar att brottsligheten minskar och så har gjort mycket länge. Inte heller har det någon som helst betydelse för risken att bli utsatt för brott. Den är fortfarande mycket liten i Biksopsgården. Biskopsgården är tryggt. Skjutandet bland kriminella kan dock får människor att tro och uppleva att det är otryggt. Det är ett problem i sig. Men verkligheten är att det är tryggt i Biskopsgården.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements