Märkliga städer – Neft Dashlari

Del 9 av 14 i serien Märkliga städer

Neft Dashlari började byggas ute i Kaspiska Havet som världens första produktionsplattform för olja till havs. Plattformen byggdes ut allteftersom med konstruktioner av plåt och trä, sänkta fartyg, däribland den på Lindholmens varv i Göteborg byggda Zoroaster, världens första tankfartyg. 1951 producerades den första oljan och 1958 började själva staden byggas med kulturpalats, fabriker, hotell, bostäder, vattenverk, trädgårdar, parker och mycket annat. Utbyggnaden fortsatte ända till mitten av 1970-talet.

Neft Dashlari

När anläggningen var som störst bestod den av 200 sammanbundna produktionsplattformar, ihopkopplade med broar och vägar med en sammanlängd längd på 300 kilometer. Utöver Neft Dashlari finns det ytterligare två orter/städer på konstruktionen, Cilov och Jiloy.

Neft Dashlari

Antalet anställda och den bofasta befolkningen ökade allteftersom och var som mest 5 000. Idag är antalet bosatta i de tre orterna nere på cirka 1 700 (2008 var det 2 500) och bara 45 km av vägnätet finns kvar i fungerande skick. Stormar och översvämningar har gått hårt år anläggningen som kommer att överges den dag oljeproduktionen upphör.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Märkliga städer – Kowloon Walled CityMärkliga städer – Napier >>
Advertisements