Bedrägeri mot arbetsförmedlingen kopplat till Syrisk-Ortodoxa kyrkan

Ett antal personer frihetsberövades under tisdagskvällen misstänkta för grovt bedrägeri mot Arbetsförmedlingen. Ytterligare en person misstänks för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Flera personer frihetsberövades på tisdagskvällen på olika platser i de södra delarna av Stockholms län. Polisen och Ekobrottsmyndigheten har gjort husrannsakan både i de inblandade personernas hem och i olika kontorslokaler. Ett antal personer är misstänkta för grovt bedrägeri mot Arbetsförmedlingen och en person för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Polisen har fortsatt att göra ingripanden under onsdagen.

Det misstänkta bedrägeriet mot Arbetsförmedlingen består i att personer felaktigt påståtts arbeta åt föreningar, vilket både personerna och föreningarna fått bidrag för. Bland de föreningar som polisen gjort razzia hos återfinns Syrisk-ortodoxa kyrkan samt föreningar kring denna organisation i framförallt Botkyrka men även Södertälje kommun. Den Syrisk-ortodoxa kyrkan har kopplingar till det kriminella nätverk som kallas Södertäljenätverket. Ett nätverk kopplat till en mängd olika bedrägerier och kriminella aktiviteter:

Nu är det alltså dags igen. Denna gång handlar det om bedrägeri mot arbetsförmedling och med löner och ersättningar som betalats ut för arbete som aldrig utförts.

– Utredningen tyder på att de inte arbetat åt föreningarna och att bidragen alltså betalats ut felaktigt. Jag menar att det misstänkta brottet är grovt eftersom man satt detta i system, säger kammaråklagare Eva Wintzell vid Internationella åklagarkammaren Stockholm.

Misstankarna om grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott rör festverksamhet.

– Verksamheten har varit av en sådan art och omfattning att den kan anses vara näringsverksamhet, vilket ställer krav på bokföring och skatteredovisning. Någon sådan redovisning har dock inte skett, säger kammaråklagare Per Kjellstrand på Ekobrottsmyndigheten.

Enligt uppgifter i media ska två personer från Arbetsförmedlingen vara gripna och misstänkta för medhjälp till grovt bedrägeri. En högt uppsatt kyrkoledare är misstänkt huvudman i härvan. Han är misstänkt för grovt bedrägeri medan flera andra gripna är misstänkta för mindre brott. En av de gripna, dock inte huvudmannen, är misstänkt för för grovt bokföringsbrott och skattebrott.

Tillslaget har samordnats mellan Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten. Det är ett led i en myndighetsgemensam satsning mot organiserad brottslighet som resulterat i flera olika utredningar, åtal och domar inom skilda områden. I satsningen ingår bland annat Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kronofogden och Skatteverket, vilka också samarbetat i ärendet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements