Dagens ETC – en framgångsrik tidningssatsning

ETCDagens ETC uppger att de har cirka 200 000 besökare på sin webbsajt varje vecka. Det är inte jämförbart med antalet läsare av en papperstidning och inte heller är det antalet läsare. Antalet unika läsare är ofta ungefär hälften av antalet besökare, men för större tidningar är skillnaden mellan antalet besökare och antalet läsare större. Jämför exempelvis med Smålands-Posten.

Tyvärr finns inte ETC med i de oberoende mätverktyg som finns att tillgå och som alla kan kolla. Dessa ger mer tillförlitliga siffror på antal besök och läsare (baserade på uppgifter från Google Analytics, som jag dock utgår från att ETC använder) än vad webbhotellens statistik gör. Använder ETC Google Analytics är deras siffror förstås jämförbara med vad som redovisas på SIS-index. Annars inte och i så fall ska de siffror ETC uppger sannolikt skruvas ner rejält.

Jämförelsevis har min blogg, den klart största vänsterbloggen i Sverige, cirka 20 000 sidvisningar, 15 000 besökare och 10 000 unika läsare per vecka.

Enligt undersökningsföretaget Orvesto har papperstidningen ETC 111 000 läsare varje vecka. Hur mycket det motsvarar i upplaga framgår inte, men rimligtvis handlar det väl om en upplaga i storleksordningen 5 000 per dag eller nåt sånt.

Även på sociala medier har ETC framgångar med många följare på facebook och stort genomslag på Twitter. Det är kul och bra att en vänstertidning har framgångar. Kanske kan Dagens ETC på sikt bli en svensk motsvarighet till norska Klassekampen. Själv skriver jag också i ETC, närmare bestämt lokaltidningen ETC Göteborg där jag skriver ledare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements