Ingen ny stadsdel men väl ett nytt kvarter i Krokslätt

Vid Mölndalsvägen finns en mängd tomma ytor, parkeringsplatser och annat som det kan byggas på. Just nu byggs det i Almedal/Elisedal mellan Mölndalsvägen och Örgrytekolonin där det förut fanns en järnhandel. Det är ett litet kvarter som byggs. Detta bygge kallas Almedals Terrasser och ska få 145 lägenheter.

Lite längre söderut finns en jätteparkering vi Ebbe Lieberathsgatan innan vi kommer fram till det hus som traditionellt kallas SPP-huset och där livsmedelsaffären Willys ligger idag. Där borde det byggas, men det verkar inte var aktuellt ännu. Där skulle det dock bli ännu fler lägenheter än vad som nu ska byggas på andra sidan samma hus, på det som de senaste åren varit Willys parkering.

Krokslätt

Bild över Elisedal med Fredriksdal i vänsterkanten.

På den parkeringen planeras 500 lägenheter. Vilket ju inte på något sätt är en ny stadsdel utan faktiskt bara ett nytt kvarter (den gamla skolan väster om parkeringen ska rivas). Det är bra att det byggs, men varför inte bygga ordentligt när det ändå ska byggas. Dvs hela slutna kvarter. Det som presenterats som förslag denna gång är i princip samma skit som vanligt. Kvarter med punkthus och gångar igenom. Det är värdelöst och skulle bli mycket snyggare om det hela anpassas till bebyggelsen längs med Mölndalsvägen söderut. Klassisk kvartersbebyggelse. Det vore mycket snyggare, mycket trevligare och mycket bättre.

När det ändå byggs i området kan hela västra sidan av Ebbe Lieberathsgatan också bebyggas med bostadskvarter. Nu finns där förfallna garage, gräsytor som inte används och parkeringar. Kvarteret söder om det kvarter som det nu planeras byggnation i bör dessutom kompletteras på västersidan mot Ebbe Lieberathsgatan med hus som liknar de som finns på Mölndalsvägen i samma kvarter. Just nu är där i huvudsak plåtskjul och parkeringsplatser.

Som vi också kan se så finns det enorma ytor på andra sidan Mölndalsvägen och Mölndalsån att bygga på. Till höger i bild ser vi bilfirman Din Bil som säljer Volkswagen, Skoda med mera. Både norr och söder om bilfirman ligger stora parkeringar, den sydliga är ICA Maxis och den nordliga bilfirmans. De kan båda bebyggas och själva parkeringen läggas under bebyggelsen istället. Längst norrut i det området låg tändsticksfabriken. Där har Ångpanneföreingen radan byggt ett jättehus, men det finns plats för mer byggen där.

Längre norrut längs med Mölndalsvägen finns också tomter att bygga på. Vid Almedal finns det en mindre tomt på västsidan och på östsidan saknas ett antal fastigheter i raden. Där är det parkeringar som borde bebyggas. Sedan kommer Lisebergs stora parkering i Getebergsäng. Den borde förstås bebyggas och Liseberg har faktiskt planer. Några tusen lägenheter bord elätt kunna byggas kring Mölndalsvägen. För några år sen bebyggdes en tom tomt i Almedal och en annan bebyggs just nu i Buråsliden i Burås. Där står ett 50-tal lägenheter snart klara.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Ingen ny stadsdel men väl ett nytt kvarter i Krokslätt”

Kommentarer inaktiverade.