Skum storbank hjälpte rika smita med skatten

Del 1 av 2 i serien Swiss leaks

Swiss leaks

HSBC är en bank som tidigare hette Hong Kong & Shanghai Banking Corporation. Det är en av världens största banker, men dess historia är kantat av kriminalitet och fiffel. Banken startade i princip som en bank för brittiska opiumsmugglare och de tjänade stora pengar på denne verksamhet. Så fortsatte och de har över tid tjänat stora pengar på olika tveksamma affärsupplägg där hjälp till skattesmitning för rika varit en del av verksamheten. Så har det iofs varit för många banker, men kanske lite mer så vad det gäller HSBC.

För några år sen avslöjades att banken tvättat pengar åt de mexikanska kartellerna, några av världens största kriminella organisationer. Detta tycks ha gjorts helt medvetet och i full vetskap om att det handlade om pengar från knarkodling, knarksmuggling och andra typer av brott. Banken har också figurerat i fler av de avslöjanden om hemliga konton i skatteparadis som avslöjats under senare år. Nu är det dags igen.

En anställd på HSBC i Schweiz, Hervé Falciani, slutade och tog med sig uppgifter om en mängd hemliga konton där rika personer gömt undan pengar för att slippa betala skatt, Resultatet av hans initiativ är en lång rad avslöjanden som kallas Swiss Leaks:

Falciani’s HSBC data trove ended up first in the hands of authorities in France, which thenindicted London-based HSBC for illegal direct marketing to French nationals, money laundering and facilitating tax fraud.

The French authorities shared the data with other countries, including the U.S., and it is being used in tax probes and attempts to recover evaded taxes all around the world. The French newspaper Le Monde obtained the data as well, and shared it with the International Consortium of Investigative Journalists.

HSBC posted bail and confirmed that French magistrates were investigating “whether the bank acted appropriately between 2006-07 in relation to certain clients of the bank who had French tax reporting requirements, as well as in relation to the way the bank offered its services in the country.”

It also said it will “continue to cooperate with the French authorities to the fullest extent possible.”

Criminal prosecutors in Argentina and Belgium are also investigating the Swiss unit of London-based HSBC, one of the world’s largest banks, and some of its customers. In addition, in Greece the former finance minister Giorgos Papaconstantinou faces criminal charges of breach of trust, doctoring an official document and dereliction of duty growing out of his alleged failure to act on the list when he received it and his alleged removal of the names of three relatives from the list.

I Schweiz anses han dock vara kriminell och anses ha stulit från banken. Vilket han ju iofs gjort, men det har ju gett många myndigheter bra information.

HSBC har ofta satt upp företag i nåt skatteparadis som formellt haft det hemliga kontot, men ibland har det bara hemlighållits rakt av.

Hela materialet som delvis offentligjorts av ICIJ och olika mediakanaler innehåller 60 000 filer och 100 000 kunder till HSBC. De flesta kunderna finns formellt i Schweiz, Frankrike, Storbritannien, Italien och Brasilien och mest pengar göms undan av folk och företag i Schweiz, Storbritannien, Venezuela, USA och Frankrike. På topplistan finns också Bahamas, Cayman Islands, British Virgin Islands (BVI). Luxemburg, Liechtenstein, Guernsey, Monaco och Jersey. Klassiska skatteparadis och det kan därför antas att de personerna och företagen egentligen hör hemma i andra länder eller har ägare i andra länder. Även Panama och Uruguay fungerar sannolikt som skatteparadis.

I materialet finns 502 personer med kopplingar till Sverige som har 1 221 hemliga konton med över en miljard dollar (cirka 8,8 miljarder SEK) vilket gör att Sverige hamnar på plats 43. Av de med kopplingar till Sverige har bara 39% svenska pass/medborgarskap. Säkerligen finns det ytterligare en del venskar med i materialet, men de återfinns i något skatteparadis med nåt obskyrt bolag så de är inte lätta att hitta. Den svensk som har gömt undan mest pengar har 171 miljoner dollar (cirka 1,4 miljarder SEK) på kontot enligt materialet. Den överväldigande majoriteten av kontona har öppnats under 2000-talet

De flesta av de svenskar som gömt undan materialet tillhör säkert inte den yttersta eliten av kapitalister, men de som gömt undan mest gör det eventuellt. Men de enda som egentligen avslöjats och diskuterats av svensk media är småfifflare som fotbollspelaren Andreas Andersson och juveleraren Marco Franco:

Uppgifterna som vi tittat på är sedan några år tillbaka. Där har du redovisat en förmögenhet på 1,5 miljoner kronor, men vid den här tiden fanns det i själva verket då 16 miljoner kronor ungefär på ditt schweiziska nummerkonto. Det kontot är väl inte är tänkt att kunna spåras till dig?

– Jag vill inte kommentera mer, jag har gjort en rättelse för det som är, säger han.

2007 avskaffades den svenska förmögenhetsskatten. Men vinsten på kapital, avkastningen, är fortfarande skattepliktig.

Sedan bankläckan på HSBC blivit känd, och sedan Schweiz lovat samarbeta med svenska myndigheter, har nu tusentals svenskar gjort som Andreas Andersson.

Enligt Skatteverket handlar det om cirka 4 500 personer som nu redovisat sina tidigare hemliga förmögenheter genom en så kallad självrättelse.

Juveleraren och diamanthandlaren Marco Franco är en av de som lämnat in en självrättelse.

Under flera år syntes inga spår i deklarationen av hans 60 miljoner kronor som fanns på ett nummerkonto i Schweiz.

Men när han nu ska förklara varför pengarna hållits hemliga, har han inget svar. Istället börjar Franco antyda att han blivit vilseledd av sina rådgivare.

– Jag är verkligen förvånad över vad ni precis berättat.

Du har 60 miljoner på ett nummerkonto i Schweiz, och de är inte redovisade i Sverige?

– Det låter jättekonstigt. Jag trodde att allt var superkristallklart för Skatteverket, säger han.

Några andra som namngetts och som indirekt har kopplingar till Sverige är oligarken Gennadij Timtjenko (förvånansvärt nog också en av världens största fiskeriföretagare), tidigare partner med svensken Torbjörn Törnqvist i företaget Gunvor och Vladimir Antonov, känd för sin inblandning i Spykers köp av Saab Automobil. Vidare finns Sigrid Rausing med  bland dem som har hemliga skattesmitarkonton. Fast i hennes fall är det hela lagligt. Hon bor dock sen länge i Storbritannien men anses inte hör hemma där. Därför betalar hon mycket lite skatt.  Den svenska person som gömt undan mest pengar är en kvinna i finansfamiljen Lundberg. Hon bor också i Storbritannien. Det finns också misstänkta kopplingar till eventuella mutor utbetalda av Saab i samband med försäljning av JAS 39 Gripen till Sydafrika.

Det är bedrövligt att bara de mer oskyldiga skattesmitarna avslöjas i svensk media. Istället för att fokusera på småfisk borde de mediakanaler som har tillgång till alla namnen publicera sina uppgifter så vi alla kan se vilka det är som inte vill bidra till den gemensamma välfärden, men gärna dra nytta av den ändå.

Läs också:

Intressant?
Mer: Realtid, Kildén & Åsman, Arena, Politism,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series NavigationSwiss Leaks – länderna med flest skattesmitare >>
Advertisements

One Reply to “Skum storbank hjälpte rika smita med skatten”

Kommentarer inaktiverade.