Högerextrem nyliberal politik grundorsaken till attentaten i Köpenhamn

Det är klart att den eller de personer som utförde attentaten i Köpenhamn bär ett personligt ansvar för det. Det är klart att den högerextrema och islamistiska ideologi som personen sannolikt omfattade har ett ansvar för det inträffade. För att en person fick en ideologi att skylla sina handlingar på, en ideologi att motivera sina handlingar med. Ideologin bär självklart ansvar precis som individen.

Men det finns också ansvar på ett större plan. Den ideologi och den politik som skapat de samhällen vi idag har i Europa. Den ideologi och den politik som understöder diktaturer i Mellanöstern och som på så sätt banat väg för den islamism vi kan se idag. Den ideologi och politik som skapat stor arbetslöshet, stor bostadsbrist och bristande framtidstro i många europeiska länder som som därmed göder såväl högerextrem islamism som mer klassisk rasistisk fascism i våra länder. Denna ideologi, den högerextrema nyliberalism går hand i hand med den högerextrema fascismen och den högerextrema islamismen. Tillsammans samverkar de för att skapa ett allt mer obehagligt och hopplöst samhälle. Detta trots att vi i snitt har det bättre idag än vad vi nånsin haft så ökar klyftorna i samhället med en mängd negativa följder. Högerextremism av olika slag är en av de följderna.

Den högerextremism som bär det största ansvaret för utvecklingen är den som omfattas av regeringar och andra makthavare. Nyliberalismen (som också finns i en konservativ ännu värre variant, nykonservatismen). De som omfattar denna ideologi eller dessa ideologier är de huvudansvariga för den otrevliga utveckling vi kan se i vårt samhälle och de otrevliga yttringar som det kan ta sig, vilket vi sett i såväl Paris som Köpenhamn under senare tid.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Högerextrem nyliberal politik grundorsaken till attentaten i Köpenhamn”

Kommentarer inaktiverade.