Mannen bakom Swiss Leaks blir medlem i Podemos

Enligt uppgifter i spanska media har Hervé Falciani blivit medlem i det spanska partiet Podemos. Han är mest känd för att var den som tog med sig en massa dokument från HSBC i Schweiz och lämnade det materialet till journalister. Det handlar om dokument som lett till en rad avslöjanden om hemliga bankkonton, rika människor skattesmitande och förmodligen också pengatvätt.

Hela affären kallas Swiss leaks och den har väckt förvånansvärt lite uppmärksamhet i Sverige. De media som har tillgång till de rika skattesmitarnas namn har inte ens bemödat sig om att offentliggöra namnen. Några svenska namn har ändås sipprat ut, det gäller då sådana som avslöjats via brittisk media såsom Sigrid Rausing och en kvinnlig medlem i finansfamiljen Lundberg. De enda namn som svensk media läckt är småskurkar i sammanhanget och rätt ointressanta i det stora hela.

Nån motsvarighet till Podemos som parti finns inte i Sverige, däremot så finns det olika strömningar i Podemos (om än inte formellt organiserade) och en av dessa strömningar har en systergrupp i Sverige, Socialistiska Partiet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements