Felaktig inkomstkarta i GP

Göteborgs-Posten har publicerat en interaktiv karta över medelinkomsterna för hushåll i Västsverige. Inte förvånande finns de högsta inkomsterna i förortskommuner till Göteborg som Kungsbacka, Partille och Kungälv. Inte heller är det förvånande att de lägsta inkomsterna finns i jordbruks- och skogsområden i västsveriges glesbygd. Allra lägst uppger GP (och därmed SCB) att inkomsterna är i Dalsland.

Det sistnämnda är sannolikt fel. I alla kommuner i Dalsland och norra Bohuslän finns det gott om människor som arbetar i Norge. En stor del av dessa inkomster finns inte med i GP:s underlag så inkomsterna i gränsområdena till Norge blir för låga. Eftersom det handlar om kommuner med liten befolkning kan påverkan av de Norge-arbetande bli ganska stor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements