Poliser vill sätta dit Malmöpolisen

Ett antal filmer som avbildar polisens övervåld i samband med en insats i Limhamn innan riksdagsvalet förra året har läckt ut. Den första filmen är polisens egen film och har visats upp av polisen efter att enskilda poliser pekat på att det förekommer olämpliga uttalanden i filmen. De andra filmerna är dels polisens film från polishelikoptern och en film tagen av en enskild polis nere på marken. De kan bara ha hamnat hos media genom att en polis gett den till media.

I den första filmen hörs en polis säga att demonstranterna ska ridas ner och på de två nya filmerna, en filmad från polishelikoptern och en filmad på marken av en enskild polisman hörs en del märkliga kommentarer om än inget allvarligt. Däremot visar filmerna hur polisen utan anledning rider rakt in i folkmassan och rider ner ett antal personer. Vi kan också se att det helt klart inte fanns någon som helst anledning till att rida ner folk på det viset som skånepolisen gjorde. De poliser, som är från göteborgspolisen, som står framför de nedridna demonstranterna verkar däremot agera sansat och tycks inte begå några övergrepp. Däremot blir de mer aggressiva, upphetsade och oroliga efter att folk ridits ner än de var innan.

Att filmerna dyker upp först nu kan ha med att malmöpolisen och skånepolisen till stora delar fått ny ledning att göra. Detta har skett som en del av den omorganisering av polisen som sker för närvarande. Den polis eller de poliser som läcker filmerna tycks ha ett intresse av att polisövergreppen i Limhamn utreds. Det kanske också den nya polisledningen i Malmö vill.

Det som dock behövs för att det i slutändan ska bli en ordentlig utredning av övergreppen i Limhamn är att de utreds av en oberoende myndighet. Innan vi får en sådan i Sverige kan vi inte räkna med att polisers övergrepp och misstänkta brott utreds ordentligt trots att det uppenbart finns poliser som är missnöjda med hur det ibland går till.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements