Svenskar positiva till invandring

Att svenskar i gemen är positiva till invandring är en gammal sanning, en välkänd sanning. Det har visats i undersökning efter undersökning. SOM-institutets stora undersökning av attityder som genomförs varje år är den viktigaste av dessa. Den visar att andelen människor som är tveksamma till att ta emot flyktingar minskar år för år.

DN:s har just nu gjort en egen undersökning med hjälp av Ipsos. Den visar att ungefär 63% av svenskarna är positiva till invandring. Det är inte riktigt samma sak som att vara positiva till flyktingar då flyktingar bara är en mindre del av invandringen, cirka 20-30% ett normalt år. När det gäller flyktingmottagande så var det 36 procent som svarade ”färre” gjorde, 26 procent svarade ”fler” och 33 procent svarade ”varken fler eller färre” som svar på frågan ”Anser du att Sverige bör ta emot fler eller färre flyktingar?”. Dvs en majoritet av svenskarna är också positiva till flyktingmottagande, närmare bestämt 59%.

Däremot är de flesta i Sverige kritiska till hur integrationen i samhället fungerar. Vanligt är att de som svarat i DN:s undersökning anser att invandrares utbildning inte tas till vara och att det finns problem med utbildning, bostäder och jobb. Saker som skapar segregation och problem. Viktigt för att minska segregationen är alltså att människor får arbete, att bostadsbristen byggs bort och att invandrares utbildningar tas tillvara.

77% av svenskarna oroar sig för ökad främlingsfientlighet. Det är egentligen märkligt då alla uppgifter visar på en minskad främlingsfientlighet i samhället. Samtidigt är media helt fixerade av att rapportera om främlingsfientlighet och Sverigedemokraterna. Detta gör nog att folk upplever problemet som större än det är och därför oroar sig för det.

Läs också: Förvirring om invandring ger skev debatt

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

5 svar på “Svenskar positiva till invandring”

  1. Det finns faktiskt en alternativ tolkning; en majoritet svenskar är rädda att klassas som ”rasister”, därför vågar de inte ens inför sig själva vara skeptiska till invandring.

    Jag delar åsikten att rasismen är rätt liten. Däremot tror jag att skepsisen till invandringen är ganska stor. Rasism och motstånd mot invandring är två olika saker. Det finns många som försöker göra det till samma sak, men det är inte, lyckligtvis.

    1. Nej, den tolkningen finns inte. Då skulle det inte vara samma utveckling över tid. I SOM-institutets undersökning finns dessutom kontrollfrågor som gör att tolkningen av resultaten är solklar. Svenskar är positiva till invandring och flyktingmottagande. Dessutom är undersökningarna anonyma vilket gör att den tolkningen du föreslår inte är trovärdig.

      Även valresultat och partipolitiska opinionsundersökningar ger ju stöd för att svenskar är positiva till invandring. Det enda parti som är negativt till invandring har bara stöd av 13% av väljarna i opinionsundersökningar.

      Du förväxlar att folk är lite mer skeptiska till flyktingar med att folk skulle vara skeptiska till invandring. Invandringen består huvudsakligen av folk från EU-länder, främst studenter och folk som kommer hit för att arbeta. Det är inte ett dugg förvånande att svenskar är överväldigande positiva till invandring.

      1. ”Invandringen består huvudsakligen av folk från EU-länder, främst studenter och folk som kommer hit för att arbeta.”

        Exakt och därför finns det en risk att med statistik medelvärdesbilda bort problemet främlingsfientlighet genom att blanda ihop det med invandring, som är en annan storhet.

        Främlingsfientligheten drabbar de utsatta och de som uppfattas som avvikande. Flyktingar och tillhörande anhöriginvandrare tillhör dessa grupper. Att 13% av väljarna i förra röstade på ett rasistiskt parti, nu riksdagens tredje största, är riktigt riktigt illa. Illavarslande är också att en så stor andel som 40% uppenbarligen inte är positiva till flyktingmottagning.

        1. Helt riktigt. Men andelen som inte är positiva till flyktingmottagning har minskat sen början av 1990-talet då siffran var cirka 50%. (Källa: SOM-Institutet). Utvecklingen är alltså positiv.

Kommentarer är stängda.