Momsfifflande bilimportörer i Skåne

Ett stort tillslag har idag skett i Skåneregionen. Flera personer har hämtats in och husrannsakningar har skett på flertalet platser. Brottsmisstankarna omfattar i dagsläget importerade bilar för 42 miljoner kronor och oredovisad moms om 10,5 miljoner kronor.

Kammaråklagare Björn Rosenlöf på Ekobrottsmyndigheten i Malmö kan bekräfta att tillslaget har skett inom ramen för en förundersökning som handlar om misstänkt momsfusk där flera gärningsmän misstänks för att ha utnyttjat reglerna om unionsinterna förvärv. Unionsinternt förvärv innebär att ett företag med EU-VAT nummer köper en vara från ett företag i annat EU-land som också har ett giltigt EU-VAT nummer. Normalt flyttas då skyldigheten att beräkna och rapportera moms från säljaren till köparen (omvänd skattskyldighet).

Personerna som idag har hämtats in till förhör misstänks för att ha importerat bilar till Sverige momsfritt från annat EU-land genom att använda svenska företag och deras VAT-nummer. Bilarna har sedan sålts till svenska köpare utan att företagen redovisat någon utgående moms. Misstankarna om grova skattebrott avser i dessa företag oredovisad utgående moms. Även grova bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll (grova brott) i dessa företag kan misstänkas.

Svensson/EBM

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!