Ekologiskt fläskkött allt populärare

Det kraftiga suget efter ekologiskt griskött har gjort att fler grisbönder nu vågar ställa om sin produktion för att möta efterfrågan.
– Vi kommer att kunna öka utbudet med 40- 50 procent redan under 2015, säger Carina Andersson, själv grisbonde och vice ordförande i föreningen Jord på Trynet som organiserar många av landets KRAV-grisuppfödare.

Kravgrisar

Fotograf Linus Höök, Jord på trynet

Det KRAV- ekologiska grisköttet, som kommer från grisar som fått beta utomhus, böka i jorden och bada gyttjebad under minst fyra sommarmånader, har inte räckt till på långa vägar under året som gått. Och nu vill landets KRAV-grisproducenter bli fler för att kunna möta den starka efterfrågan.

– Under många år har antalet KRAV-grisar i Sverige utgjort knappt 1 procent av den totala svenska grisproduktionen. Men nu tycks det ha lossnat, säger Carina Andersson.
– Vi kommer att öka antalet KRAV-grisbönder med 25 procent och antalet KRAV-uppfödda grisar med närmare 50 procent under 2015. Det betyder 6 nya uppfödare och knappt 10 000 nya grisar om bara antalet producenter som är medlemmar i Jord på Trynet räknas.

Föreningen har arbetat en tid för att få till stånd ökningen. Men det tar tid att ställa om till KRAV och ökningen kommer successivt med start redan andra kvartalet 2015.
– Svenska KRAV-regler skiljer sig radikalt från EU-ekologiska regler som bara kräver utevistelse på en betongplatta, säger Carina Andersson.

Jord på Trynet är dock inte den enda förening som organiserar ekologiska producenter av fläskkött. Det finns andra föreningar som Kaprifolkött i Bohuslän och Ekologiska Lantbrukare (Ekogårdar) samt en mängd gårdar som inte är medlemmar i nån förening som exempelvis Hermansevden och Husa gård. Att bara utgå från antalet medlemmar i en förening för ekologisk köttproduktion ger en skev bild av hur många producenter av ekologiskt fläskkött det faktiskt finns och en skev bild av hur tillväxten i antal kan se ut. En underskattning.

På KRAV gläds man åt de nya producenterna:
– Det är fantastiskt roligt att så många lantbrukare, på kort tid har kunnat ställa om för att producera det kött som allt fler konsumenter vill ha, säger Johan Cejie, försäljningschef KRAV.

Även på Svenskt Butikskött som förmedlar omkring 95 procent av allt KRAV- griskött till detaljhandeln är man glada över ökningen.

– Det här är den största ökningen på 10 år, säger Dirk vad der Krogt på Svenskt Butikskött.

Svensson/KRAV

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements