Koll på valet i El Salvador 2015

Jag har flera gånger ansökt om att få bli internationell valobservatör via SIDA. Då skickas man ut ungefär en gång om året till något val, alla kostnader betalda. Men trots mina relevanta erfarenheter har det blivit nej.

Därför hoppade jag direkt på tåget när jag hörde att man kunde bli internationell valobservatör i El Salvador den 1 mars.  Detta för att den salvadoranska vänstern fruktade valfusk från högerns sida. Man fick betala själv för resan dit och hotellet, för mig gick det på 14 dagar 15000 kronor (2018 och 2019 är det val igen om ni vill göra samma).

Det var väl använda pengar för via svensk-salvadoraner som var med, kom man hem till vanligt folk och ut i landet på ett säkert sätt. Att resa ensam där skulle jag inte rekommendera för de många kriminella gatugängen, som utvisats från USA.

Val i Usulutan

Jag och ”min” salvadoran Alex hann med att besöka åtta vallokaler i tre städer. Man fick av nationella valmyndigheten legitimation, keps, väska och väst med ”observador internacional” påskrivet. Alla vid valborden vi kontrollerade var mycket hjälpsamma. Jag kunde spanska, men det var inget krav.

Det var en imponerande uppvisning i demokrati, och vi såg inga bråk och inga fuskförsök. Många vid valborden var unga kvinnor, alla från olika partier, som i det förflutna dödat varandra i inbördeskriget, men som nu samsades sida vid sida vid valborden.

Jag var med om en valupptakt för vänstergerillan FMLN som nu är ledande parti, och som har presidentposten. Det var i den lilla byn Rosario de Mora med endast en gata, nästan i kanten av Stilla havet för att travestera Evert Taube. Jag och borgmästaren gick i spetsen för en demonstration genom byn. Och det var inte mycket som liknade vänstermanifestationer i Sverige!

I demonstrationståget bland bönder och bybor gick de uniformerade tonårspojkarna i byorkestern, samt de kortkortkjolade tonåriga dansflickorna svängande med rumpan. Yngre förmågor dansade kolonial dans, och när vi nådde scenen uppträdde ”våra unga militanter” (typ tioåringar) med amerikanskinspirerad dans med svängande hår.

Framme på hedersläktaren satt borgmästaren, en ung skönhetsdrottning med krona och en åttaårig skönhetsdrottning också med krona. Bredvid två kvinnliga riksdagspersoner från vänsterpartiet FMLN (ett kvinnostarkt parti), samt en representant för den lokala katolska kyrkan (även med de många små protestantkyrkorna hade man gott samarbete.

Alla reste sig upp och lade högerhanden på hjärtat när nationalsången spelades med nationella symboler närvarande. Sedan sjöng man direkt den gamla gerillasången om ”Revolution eller döden”. Alla med knuten vänsternäve i höjden, även den lilla skönhetsdrottningen…

Det delades ut presenter och mössor, clowner uppträdde, jag fick hålla ett tal, och på kvällen blev det diskotek till öronbedövande musik. Samtidigt gick folk runt med borgmästaren när han invigde de nya gatulyktorna och den nya fotbollsplanen. Några öl blev det förstås också (och salvadoransk rom – Cihuatan)…

Det blev även ett besök hos kvinnliga kooperativa biodlare och hos fiskare vid havet. Natten spenderade jag hos en vanlig bondfamilj ute på landet. Bonden fick sova i hängmattan på jordgolvsgården så att jag kunde sova i en säng.

Vi såg också en gigantisk kratersjö, en imponerande mayapyramid med en staty av Che Guevara bredvid, kvinnoanläggningen Ciudad Mujer, där kvinnor får gratis vård, juridisk hjälp och stöd till eget företagande – samt ett tomatkooperativ på landet.

Valkampanjsavslutningen i huvudstaden San Salvadorvar en bullrig karnevalsliknande historia, där vi också besökte den snart helgonförklarade (av högern mördade) ärkebiskopen Romeros grav under katedralen vid stora torget. Han har gett namn åt den nya flygplatsen i huvudstaden.

Sedan inbördeskriget på trettiotalet då högern mördade 30.000 bönder/indianer har de fattiga oftast gömt sin indianska identitet, men nu vaknar den upp igen. Vi besökte en mayapräst som dansade med oss i en slags bastu medan han slog oss på kroppen med heliga örter för att fördriva alla onda andar. Uppfriskande!

Avslutningsvis hade någon av våra vänstersalvadoraner lämpligt nog en välutbildad bror med egen lyxvilla vid Stilla Havet, där vi sov i hängmattor, badade i poolen och avnjöt jättevågor i havet, medan amerikanska surfare for förbi oss.

Hans Norebrink

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Valresultat och lite annat finns i en annan liten artikel.

Advertisements