Valår gav ökad nazistisk aktivitet

Intolerans 14Enligt Expos rapport om nazistiska och fascistiska aktiviteter under 2014, Intolerans 14, har de nazistiska grupperna aktivitet ökat under år 2014. Trots detta har de nazistiska grupperna inte haft några framgångar i form av ökat stöd.

Det största nazistpartiet är Svenskarnas Parti (SVP). De stod för 62% av de aktiviteter som Expo rapporterar medan Svenska Motståndsrörelsen (SMR) stod för 28%. Övriga grupper, dvs främst Nordisk Ungdom, stod för cirka 10%. Den vanligaste aktiviteten är propagandaspridning, dvs flygbladsutdelning. Ofta handlar det om utdelning av flygblad i brevlådor. Flygbaldsutdelningar på stan är också en del av detta.

Samtidigt har SVP:s nättidning Realisten lagts ner och Nationaldemokraterna lagts ner som parti. Så det finns även sådant som tyder på en minskad aktivitet. Dessutom hade SVP inga framgångar i valet 2014 trots en kraftig satsning.

– Vi ser hur Svenskarnas parti, trots den största nazistiska valsatsningen sedan andra världskriget, hamnade i koma efter valfiaskot. Samtidigt har den militanta nazistgruppen Svenska motståndsrörelsen nästintill fördubblat antalet aktiviteter under de senaste två åren. Detta trots domarna efter attacken mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013, säger Anna-Sofia Quensel, researcher och rapportförfattare.

Ökningen av aktiviteterna från 2013 till 2014 var 10% för Svenskarnas Parti som dock hade en mycket kraftig ökning mellan 2012 och 2013. SMR ökade aktiviteterna med 30% mellan 2013 och 2014 men de hade mycket färre aktiviteter än SVP.

SVP hade flest aktiviteter i Jönköping följt av Sundsvall och Vaggeryd (förortskommun till Jönköping). SMR var mest aktiva i Stockholms län, följt av Dalarna och Skåne och på kommunnivå var det Stockholm, Emmaboda och Umeå medan Nordisk Ungdom var mest aktiva i Stockholms län, Västra Götaland och Skåne.

Sett i förhållande till befolkningen var nazistiska grupper mest aktiva i Jönköpings län, Värmland, Dalarna och Kalmar län. Antalsmässigt dominerades dock aktiviteterna av Stockholms län följt av Västra Götaland och Jönköpings län. I Stockholms stad var den nazistiska och fascistiska aktiviteten hög medan den var mycket låg i Göteborg och Malmö. I Västra Götaland, Värmland, Örebro län, Gävleborg, Kronobergs län, Kalmar län och Blekings minskade den nazistiska aktiviteten mellan 2013 och 2014. De stora ökningarna antalsmässigt skedde i Stockholm, Jönköping och Västmanlands län. Nästan hälften av ökningen i antalet aktiviteter skedde i Stockholms län.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements