David Eberhard borde skämmas för sin nonchalanta inställning till flygsäkerhet

En pilot styrde medvetet ett passagerarflygplan rakt i i ett berg. Detta är vad som sannolikt hänt i Sydfrankrike med ett tyskt flygplan från bolaget Germanwings. Samtliga personer ombord omkom. Ali Esbati och Zakarias Zouhir menar att intåget av lågprisbolag spelat roll i sammanhanget. På grund av det menar Eberhard att de borde skämmas. Jag för min del anser att det inte är nåt fel med deras resonemang förutom att det saknar alla former av bevis. Det går inte på något sätt att se att lågprisbolagens existens på något sätt påverkat att piloten agerade som han gjorde. Mer än att det möjligtvis kan vara så att det ökae flygandet har lett till en viss brist på piloter varvid testerna och kontrollerna av piloterna blivit sämre.

För min del menar jag dock att Eberhard borde skämmas.

Det är uppenbart att det brustit i säkerheten på flera håll. Piloten, Andreas Lubitz, som flög flygplanet rakt in i berget hade, som det verkar, psykiska problem och hade haft länge om vi ska tro på den rapportering som finns. Detta nådde som det verkar inte fram till flygbolaget, men nog borde läkaren/psykologen på något sätt ha rapporterat detta till flygbolaget. Det är möjligt att det idag är olagligt att göra så, men det borde i så fall ändras. Men värre är att flygbolaget, i detta fall Lufthansa och dess dotterbolag Germanwings, tycks ha ignorerat att Lubitz gjorde ett långt uppehåll i utbildningen till pilot på grund av psykiska besvär. Det är en säkerhetsbrist om något. Kanske ett resultat av en viss brist på piloter.

Många flygbolag hade redan tidigare beslut om att det alltid måste finnas två personer i cockpit. Det hade inte Lufthansa och Germanwings. Många flygbolag har infört dessa regler efter Lubitz självmordsflygning och massmord, men Lufthansa och Germanwings har sagt att det inte tänker ändra reglerna. Om något är väl detta ett bevis på att säkerheten hos Lufthansa och Germanwings i vissa hänseenden kan anses vara bristfällig. Även om detta inte primärt har med förekomsten av lågprisbolag att göra så är det säkerhetsbrister som Esbati och Zouhir väljer att ta på allvar, men Eberhard väljer att ignorera och nonchalera.

Eberhard borde skämmas för sin nonchalans och ignorans.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements