Ack vad lite Nathan Schachar vet om 1970-talet

Nathan Shachar på DN klagar på 1970-talets vänster och hyllar 1930-talets svenskar. På 1930-talet stred minsann svenskar för republiken i Spanien och riskerade sina liv. På 1930-talet stred minsann svenskar för Finland och riskerade sina liv. Frågan är om det sistnämnda ens är något värt att berömma. Finland var trots allt ett land som senare allierade sig med nazi-Tyskland.

På 1970-talet var det ingen som gjorde det gormar Shachar. Ack vad lite han vet. Jag känner flera svenskar som stred i andra länder, en är den välkände Stig Larsson. Han var i Eritrea och utbildade gerillasoldater. En annan person jag känner stred med gerillan på Filippinerna och sen har vi Svante Grände som stred med stadsgerillan i Argentina. Fler svenska var med gerillan i Colombia och andra stred i andra länder. Många reste till Libanon och Jordanien för att träna med palestinska gerillagrupper osv. Det var vanligare än vad Schachar tycks tro. Helt enkelt för att han saknar tillräckligt djup kunskap om den tid han var ung på.

Sedan utelämnar han också andra saker. På 1940-talet stred mängder av svenskar för nazi-Tyskland. Det låtsas Shachar inte om. För det är ju knappast något att vara stolt över. Svenskar offrade sina liv för nazismen. Det motsvarar de som idag strider för Ukrainas fascistiska brigader och de som strider för IS. Shachar låtsas också som om de som krigar i Ukraina inte finns. Och naturligtvis glömmer han att många av de som reser till Syrien inte alla strider för IS utan mot IS. Mitt tips är att det är fler som strider mot IS än för dem.

Shachar är alltså inte bara okunnig om 1970-talet (om det nu är det han är, han kanske bara ljuger för att få till en poäng). Han utelämnar stora delar av sanningen, ha målar upp en bild av en falsk verklighet. En verklighet som inte funnits och inte finns. Det är oseriöst. Det är inte journalistik utan förljugen propaganda.

Sen begriper jag inte heller varför godhet måste omfatta att en person strider i ett annat land. Det räcker väl med insamling av medel till befrielserörelser, stödarbete och opinionsarbete för att får stopp på övergrepp och krig. Det är väl för sjutton också tecken på godhet, om vi nu ska diskutera i sådana termer. Eller menar Shachar verkligen att en människa måste sätta sitt liv på spel för att vara god. Det är verkligen oseriöst i så fall. För det skulle göra Blekingegadeligan och nästan vilka terrorister som helst goda (så länge de inte är IS i alla fall), men inte de personer som decennier arbetat mot kärnvapen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Ack vad lite Nathan Schachar vet om 1970-talet”

 1. ”På 1930-talet stred minsann svenskar för Finland och riskerade sina liv. Frågan är om det sistnämnda ens är något värt att berömma. Finland var ändå ett land allierat med nazi-Tyskland.”

  Ren sakupplysning. Finland var inte allierat med Tyskland under kriget 1939-40, däremot hade Tyskland då en icke-angreppspakt med Sovjet. Däremot blev Finland allierat med Tyskland 1941, men i det revanchkriget fanns väldigt få frivilliga på den finska sidan från Sverige. Jag är också skeptisk till 1939-40 års Finlandsaktivism, men rätt ska vara rätt.

  1. Jag vet det. Men det förändrar inget. Min frus morfar, en trevlig och bra man med vånsteråsikter, stred i vinterkriget. Men jag ska justera meningen lite.

   Dessutom stred svenskar även senare som frivilliga i Finland.

 2. ”Sen begriper jag inte heller varför godhet måste omfatta att en person strider i ett annat land.”

  Nej naiv revolutionsromantik där enskilda ger sig ut för att ”rädda världen” leder ingenvart. Här måste man ändå ge Shachar rätt att 30-talets Spanienfrivilliga representerade en mer substantiell och organiserad rörelse. Problemet med 70-talets vänster var att den i många stycken var just naiv. Med facit i handen vet vi också att den inte ledde någonstans.

 3. För övrigt undanbad sig FNL och Nordvietnam vänligt men bestämt allt stöd från utländdka frivilligsoldater. Om de inte hade gjort det hade förmodligen många från hela världen åkt till Vietnam för att hjälpa till i kamoen mot USA.

Kommentarer inaktiverade.