Aftonbladets förfalskade opinioner – svenskarna vill inte ha tiggeriförbud

Aftonbladet påstår att stödet för tiggeriförbud i Sverige ökat. Det är sannolikt inte sant. Eller rättare sagt,, vi har ingen aning om vad svenska folket anser då Aftonbladets undersökning inte säger ett dugg om vad svenska folket tycker. Deras undersökning genomförs i en panel av personer som själva anmält sig på deras hemsida.  Dvs det är inget vetenskapligt slumpmässigt urval och det hela kan mycket lätt kuppas av olika politiska riktningar och intressen. Deras påstående om att opinionen svängt till förmån för tiggeriförbud är med andra ord bara dumheter. Aftonbladets undersökning ger inte något som helst underlag för den typen av slutsatser.

Det handlar om att Aftonbladet hittar på en egen opinion, förfalskar opinionen helt enkelt. Det är oseriöst och mycket problematiskt. Sprider fördomar, förutfattade meningar i sken av objektivitet.

En som sågar Aftonbladet/Sverige Tycker jäms med fotknölarna är Rebecca Weidmo Uvell:

Aftonbladet lanserade förra året en egen opinionsundersökning ihop med Inizio.

Problemet är bara att en självrekryterad panel byggt på frivillighet och vänder sig till en specifik tidnings läsare INTE är representativ för hela populationen Sverige.

[…]

Undersökningen är således inte slumpmässig, som de säger. Utan frivillig. Så här står det på Inizios egen hemsida om deras senaste undersökning. Som ni ser hade just den undersökningen 1601 svar av panelen på 23 000 personer. Om de skickat frågan till alla, det framgår inte. Eller om de gjort någon typ av urval.

[…]

Det saknas vetenskaplig grund att använda frivilliga webbpaneler för att generalisera resultat till hela populationen.

Med andra ord: webbpanelen ”Sverige tycker” representerar generellt sett INTE vad hela svenska folket tycker i olika frågor. Utan resultatet från alla deras undersökningar representerar vad Aftonbladets egna läsare tycker. 

Viktigt att komma ihåg i den flod av information man varje dag får.

Man måste ta saker med en stor nypa salt och sålla. 

Det som Aftonbladet ägnar sig åt är rena bedrägeriet. Det finns inget fog för de påståenden som baseras på undersökningar genomförda i en Sverige Tycker-panel. EN frivillig webbpanel avslöjar vara vad just den webbpanelen tycker i en fråga och inga generella slutsatser kan dras.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements