Hovrättsdom i storskalig cigarettsmuggling

Göteborgs tingsrätts dom stod fast i hovrätten. Med undantag för några mindre justeringar blev hovrättens utfall fängelsestraff och stora värdeförverkanden för de tre män som i början på januari i år, dömdes till fängelse för inblandning i ett omfattande brottsupplägg där över 100 miljoner cigaretter köptes och smugglades in i Sverige.

– Hovrättens dom är ett kvitto på den framgångsrika samverkan som vi har haft i utredningen mellan oss på EBM, Tullverket, Skatteverket och utländska myndigheter, säger kammaråklagare Anders Berndtson-Sandell på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Totalt omfattade åtalet 28 miljoner cigaretter som smugglats in i Sverige. Under utredningen upptäcktes dessutom ytterligare 80 miljoner cigaretter i transporter som ska ha haft Västra Frölunda som slutdestination.

– Samhället har allt att vinna på god samverkan mellan myndigheterna när det gäller brottsbekämpning. De stora förlorarna blir de organiserade kriminella, säger Anders Berndtson-Sandell.

Påföljder

Huvudmannen fick 4 år 11 månader, hans medhjälpare fick 2 år, företrädaren för bolaget som hade köpt in cigaretterna fick 1 år 6 månader.

Förutom hårda fängelsestraff dömdes huvudmännen att betala 15,4 miljoner kronor, vilket motsvarade försäljningspriset i butik av två laster cigaretter sålda på svarta marknaden. Totalt beslagtogs cirka 50 miljoner cigaretter inom ramen för detta ärende.

Svensson/EBM

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements