Jag tvivlar på att fiskodling är lösningen på framtidens livsmedelsproblem

En artikel i DN driver tesen att fiskodling, vattenbruk kallat, är lösningen på framtidens livsmedelsproblem. Som utgångspunkt har artikeln en studie från Världsbanken, World resources institute och Worldfish. Jag tvivlar på att odlad fiske skulle vara en lösning på problemen.

En stor del av den fisk som odlas idag är lax. Idag matas lax med annan fisk i form av foder som tillverkats av fiskmjöl och fiskolja. Så länge de är så kommer lax inte att vara ett bra alternativ.

Betydligt vettigare än att föda upp lax på annan fisk vore nämligen att äta den andra fisken (sardiner, anchoveta, skarpsill, blåvitling, taggmakrill, lodda osv) direkt. Andra fiskar som idag fiskas för foderändamål kan lämnas i haven för andra fiskar, fåglar och däggdjur att äta. Det gäller exempelvis trynfisk och tobis.

Fiskodling i varmare länder handlar ofta om räkor och pangasius. Dessa odlingar förstör ofta viktiga naturmiljöer som mangroveträsk och medför övergödning och föroreringar.

I fiskodlingar frodas också många sjukdomar som kan sprida sig till vilda fiskbestånd med katastrofala resultat. Även de behandlingar som används mot sjukdomar på den odlade fisken ställer till problem.

Det finns alltså många olika problem med fiskodling. Därför tror jag inte att lösningen på framtidens livsmedelsproblem finns där.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Jag tvivlar på att fiskodling är lösningen på framtidens livsmedelsproblem”

  1. Håller helt med. Fiskodlingar är i den form de finns i dag onaturliga och orsakar många problem, som du nämner. Nu har jag inte läst alla inlägg du skrivit, men du har säkert tagit upp problemet med att man fiskar utanför sydamerikas kust för att av fångsten skapa mat till fiskodlingar. Det är i sig ”sjukt”. Man flyttar bara problemet med överfiskning till länder, ”vattenytor”, som inte kan försvara sig.

    Du skrev 2012 att man inte blir sjuk av att äta fisk från östersjön (i det fallet) Men jag skulle vilja påstå att man inte blir sjuk av att INTE ÄTA FISK ÖHT. eller åtminstone bara några gånger per år.

    Kanske är det så att jag är nån slags övermänniska då jag endast äter fisk max 10 gånger per år (istället för de rekommenderade 1-2 ggr i veckan) sen 50 år tillbaka, och då mest fiskpinnar (som jag älskar) eller panerade fiskar som inte smakar fisk, men jag har inte märkt några negativa fysiska effekter av det (var sjukskriven från jobbet senast 2007). Jag kan inte uttala mig om de psykiska effekterna dock 😉

    1. Jag tror att det är bra att äta fiske, men att det säkert går bra att låta bli också. Men personligen gillar jag fiks, är ändå uppväxt ute i havet och åt fiskjämt som barn.

    1. Jag har inte studerat Sea Shepherd ordentligt för att ha en åsikt, men jag är skeptisk till många miljöorganisationer som sysslar med havet. Mest positiv är jag till Oceana och Jordens Vänner, mer kritisk till WWF och mest kritisk till Greenpeace.

Kommentarer inaktiverade.