Moderater vill förbjuda organiserade familjeföretag

Tiggare i Sverige organiserar sina liv. Familjevis och släktvis. Det är en nödvändighet. Tio tiggare kan inte var utanför samma affär. Staden måste delas upp, familjer och släkter måste komma överens om vem som ska tigga var. Det är självklarheter. Folk måste transporteras till sina arbetsplatser och fram och tillbaka mellan Balkan och Sverige. Vem som ska passa barnen måste också bestämmas osv. Sådant organiseras släktvis och familjevis. Det är självklart och skiljer sig inte på nåt sätt från hur vi andra organiserar vårt liv.

En renskötarfamilj måste planera sina resor, var barnen ska vara, matlagning och var de ska arbeta, detsamma gäller fiskarfamiljer, bönder och all andra människor i vårt samhälle. Det gäller folk med andra typer av familjeföretagande än tiggeri. Varför sådant skulle vara förbjudet övergår mitt förstånd. Men Moderaterna vill uppenbarligen förbjuda organiserat företagande på familjenivå. I alla fall om det handlar om fattiga romer från Balkan. Att Sverigedemokraterna vill det är en sak, de är ju välkända intoleranta rasister som styr det partiet, att moderaterna var lika rasistiska har hittills inte framgått, men kanske är det så.

Att kriminalisera tiggeri är ingen bra väg att gå. Det upphör inte bara för det. Det som händer är att tiggarna kommer att behöva beskydd och liknande. Idag organiseras tiggeriet på familje- och släktnivå. Om det kriminaliseras kommer organiserad brottslighet att över. Det blir alltså sämre på alla vis för tiggarna. Det ekonomiska utbytet av tiggeriet minskar, de hamnar i händerna på kriminella ligor och de blir jagade av polisen. För dem finns inget att vinna på tiggeriförbud.

För oss andra finns heller inget att vinna. Det är knappast bättre med 2 000 tiggare som kriminella tjänar pengar på än 4 000 tiggare som är självorganiserade familjeföretag där de pengar de tigger ihop kommer till en mer vettig användning än om tiggarna arbetade för kriminella. Vi får en mer utbredd organiserad brottslighet med ett än större inflytande i samhället. Det är verkligen ingen bra utveckling.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements