Rapport från 1-maj i Göteborg bärandes på en FNL-fana

Bärandes på en 40 år gammal FNL-fana gav jag mig idag iväg till Järntorget för de årliga 1-majfirandet. Fanan var populär att fotografera och många frågade vad det var. Den hängdes ut från femte våningen på allaktivitetshuset Sprängkullen i Göteborg på segerdagen när de sista USA-soldaterna lämnade Vietnam för 40 år sen. Den som gjorde det var aktivisten Henry Ascher, fortfarande politiskt aktiv i Palestinafrågan och i flyktingfrågor. Den hängde bakom Vietnams ambassadör och nån representant från FNL när segern firade genom ett arrangemang på Sprängkullen.  Bilderna tagna av Ulf Bjrele, Jonas X Joanzon och Nils Weijdegård.

1-maj 2015-3 1-maj 2015-2 1-maj 2015

I tågen var det enligt Ulf Bjerelds räkningar 1 100 deltagare hos Feministiskt Initiativ, 1 400 i syndikalisternas tåg, 700 som gick med Kommunistiska Partiet, 3 700 i Vänsterpartiets tåg och 1 500 i socialdemokraternas. FNL-flaggan kunde ses i samtliga tåg utom F! och S. Me de enda tåg jag gick bitar med var Syndikalisternas och V:s. KP:s stod jag bredvid. Bilder på tågen får ni se nån annan stans. Det var som vanligt mycket god stämning på Järntorget, cirka 100 -150 åhörare vid SP:s möte, Även på Masthuggstorget där jag hängde en stund var det god stämning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements